Pompenburgers moeten zeggen of ze weg willen

23 March 2023, 06:13 uur
Politiek
mainImage

Havensteder verlangt van de zittende huurders van de Pompenburgflat dat zij uiterlijk donderdag 24 maart een formulier invullen met de vraag of zij willen verhuizen. De woningcorporatie nam vorige maand het officiële - lang verwachte - besluit om het 226 sociale huurwoningen tellende, in 1981 gebouwde flatgebouw te slopen om plaats te maken voor drie woontorens die projectontwikkelaar Red Company op de vrijkomende plek wil bouwen. Gaat om het omstreden project met de naam Rise.

Pompenburgbewoonster van het eerste uur, Emmy Lankhuijzen, beschouwt de actie van Havensteder als ongepast. "Havensteder is al lange tijd bezig om de bewoners van onze flat onder druk te zetten. Het is absurd wat er nu aan de hand is", vertelt de dame, die ondanks al het gedoe rond het volgens haar verwerpelijke sloopplan, met plezier in de Pompenburgflat woont. En daar ook gewoon wil blijven wonen.

In de brief die huurders twee weken geleden ontvingen van Havensteder wordt iedereen gevraagd of zij akkoord gaan met een verhuizing naar de naast het stadhuis te bouwen 'sociale' woontoren. Red Company zou deze woontoren met 280 sociale huurwoningen voor Havensteder willen betalen en realiseren in ruil voor de grond, waar nu nog de prima onderhouden Pompenburgflat (energielabel A) staat.

Ook vraagt de corporatie of huurders kunnen instemmen met een sociaal plan, dat recentelijk onder de aandacht van de bewoners is gebracht.
Havensteder heeft toegezegd dat huurders in de te bouwen woontoren, die ruim 125 meter hoog moet worden, dezelfde kale huur gaan betalen als wat zij nu in de Pompenburgflat betalen. In hoeverre de servicekosten zullen stijgen, is nog niet precies bekend. Lankhuijzen voorziet dat die servicekosten de pan zullen uitrijzen.

Sinds het plan voor de sloop bekend werd, is Havensteder begonnen met het herhuisvesten van de groep huurders, die daaraan op vrijwillige basis wil meewerken. Een deel van hen is blij. Huishoudens met kinderen bijvoorbeeld willen graag doorverhuizen naar een sociale huurwoning met een tuintje, waar je normaal gesproken jaren voor op een wachtlijst moet staan. Ook het kunnen incasseren van een verhuiskostenvergoeding van 6500 euro maakt sommige huurders enthousiast om de Pompenburgflat te verlaten.

Hun leegkomende woningen verhuurt Havensteder op tijdelijke basis onder meer aan migranten en Oekraïeners. Zij komen terecht in een flat, waar de tweespalt tussen voor- en tegenstanders van de sloop steeds groter wordt. De sociale cohesie komt dat niet ten goede. 

Tegelijkertijd speelt dat de kans op een niet-doorgaan van Rise steeds groter wordt. Dat komt door de sombere wolken boven de woningmarkt. Dagblad010 onthulde maandag al dat Amvest de Glashaventoren om die reden 'helaas uit de verkoop moest halen'. Collega-projectontwikkelaars zitten met soortgelijke problemen.