Rotterdam wil met het Klimaatfonds uiterlijk volgend jaar 4500 nieuwe zonnepanelen op daken van Rotterdamse non-profit organisaties hebben gerealiseerd. Goed voor een besparing van 8.600 ton CO2-uitstoot. Binnen het budget dat bij de formatie van het stadsbestuur 2018-2022 werd vastgesteld is nog ruimte voor ongeveer 1200 panelen die met deze speciale regeling kunnen worden toegewezen.
“Binnen de non-profit sector zijn veel organisaties te vinden met een grote stroombehoefte”, zegt duurzaamheidswethouder Arno Bonte. “Denk aan Verenigingen van Eigenaren, verzorgingshuizen en scholen. Met eigen zonnepanelen kunnen zij vaak in een groot deel van de eigen stroombehoefte voorzien en een zeer rendabele investering doen. Zonnepanelen zorgen ook voor een lagere energierekening. Een win-win situatie dus.”
De Rotterdamse zorginstelling Pameijer heeft er recent gebruik van gemaakt met het aanbrengen van in totaal bijna 500 zonnepanelen. Ook op het dak van de onderwijslocatie Pieter de Hoochweg van Hogeschool Rotterdam zijn onlangs 90 zonnepanelen geplaatst.
Rotterdamse non-profit organisaties kunnen nog tot eind 2022 een financiële bijdrage aanvragen voor een zonnepanelenproject. De bijdrage van het Klimaatfonds wordt berekend aan de hand van het aantal ton CO2-uitstoot dat in 15 jaar bespaard wordt. Dit komt neer op ongeveer €30,- per zonnepaneel.