door Jan D. Swart
Barbara Kathmann, fractievoorzitter van de Rotterdamse Partij van de Arbeid, heeft het logo van de boze Rode Haan uit de jaren zeventig weer opgepoetst en de coalitieverkenners Van der Vegt en Loorbach laten weten geen trek te hebben in een combi waarvan ook Leefbaar Rotterdam deel uit maakt.
''Ouderwets strijdvaardig. Joop den Uyl zou bij leven trots geweest zijn'', aldus Dagblad 010-stadswacht Sjors van Maurik. ''Maar aan de andere kant niet reëel. Ook onverstandig. Het standpunt van Kathmann betekent hetzelfde isolement voor de PvdA als wat ze Leefbaar toewenst. Dat is nog al een gok, terwijl ze samen met Leefbaar wellicht tot compromissen had kunnen komen. Niet goed voor de stad. Zeker niet goed voor het imago van de Partij van de Arbeid, die toch ook nog leden en sympathisanten moet hebben uit de ouwe tijd.''
Leefbaar liet kort na de verkiezingen weten een brede coalitie te willen van links en rechts, ''maar daar zie ik ons niet tussen zitten'', zei Kathmann vandaag tegen de NRC. Ze vindt dat Leefbaar te veel naar rechts is uitgeweken en de samenwerking met het Forum van Democratie staat al helemaal ver van haar bed. Ook de omarming van Leefbaar van de PVV zit haar dwars.
Inmiddels heeft Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam die laatste omarming ten stelligste ontkend. Hij zegt de PVV alleen niet te hebben uitgesloten. Dat deden 50+ en de VVD trouwens ook niet.
De Partij van de Arbeid, die net als Leefbaar drie zetels verloor maar dat verlies veel harder voelt omdat het er nu maar vijf over heeft, is niet de enige partij in Rotterdam die aan het uitsluiten is begonnen. Eerder gooide ook D66 de deur dicht naar Leefbaar. Niet de Rotterdamse lijsttrekker Said Kasmi, maar de Haagse regisseur Alexander Pechtold. Ook hij is gekant tegen Thierry Baudet en vindt dat Leefbaar heeft nagelaten afstand te nemen van diens uitlatingen. Pechtold zei er overigens nooit bij welke. Voor de verkiezingen al reageerde Eerdmans daarop met de opmerking: ''D66 kan de boom in.''
De verkenners hebben het niet makkelijk in Rotterdam, want GroenLinks - dat drie zetels won - heeft intussen al een pauw haar waaier uitgeslagen en voelt dat ze bewonderd wordt. Vanuit haar bakfiets heeft Judith Bokhove al geroepen dat Joost Eerdmans niet haar type is. Wel hoorde Rotterdam haar zeggen dat de VVD inmiddels ook een groene agenda heeft. Met andere woorden: Vincent Karremans valt dus wel in haar pulletje. Maar het zou natuurlijk wel heel raar zijn wanneer de VVD zijn bijna-verdubbeling bij zijn kiezers zou bespotten door deel te nemen aan een links blok.
Bewezen is verder dat Said Kasmi en Barbara Kathmann al maanden connectiegesprekken voeren en als Kasmi in vroeg stadium lijsttrekker van D66 zou zijn geweest, had ook hij zich naar alle waarschijnlijkheid aangesloten bij het Links Verbond. Leefbaar noemde dat nijdig het Links Islamitisch Verbond. Dat front ontplofte door een vier jaar oude vijandige Israël-tweet van de moslimpartij Nida. Het kostte de initiatiefnemer SP drie zetels en nog erger: het vervroegde vertrek van Leo de Kleijn, het scherpste raadslid van Rotterdam. ''Waar zelfs bij hele verstandige mensen naïviteit niet toe leidt'', zei Dagblad010-stadswacht Sjors van Maurik.
Overigens de grondstoffen van dat Linkse Verbond bestaan nog steeds en met D66 erbij zijn ze voedzamer.
Een linkse coalitie in Rotterdam is kiele, kiele, maar het kan trouwens wel. GroenLinks, Partij van de Arbeid, de SP, D66, de Partij van de Dieren en 50+ hebben bij elkaar 20 zetels. Met de twee moslimpartijen Nida en Denk erbij is een redelijke basis. En die willen wel. Die profileren zich ook als progressief, terwijl ze even conservatief zijn als de CU SGP. ''Maar moet je kunnen zien en voelen'', zegt Van Maurik, ''en dan moet je niet naïef zijn, wat links, hoe lieflijk ook, wel is. Nu weer. Want ga nou niemand uitsluiten als je zelf helemaal niks te betekenen hebt."
Een linkse formatie doet overigens geen recht aan de verkiezingsuitslag. Op rechts zit de grootste partij van Rotterdam (11) en daaronder, strak in het pak, de VVD (5). Met het CDA (2), de CU SGP (1) en het afkoopbare 50+ zit rechts op 20. Er resteren aan die kant dus nog maar twee oplossingen. Of Leefbaar en de VVD offreren Denk een startverantwoordelijkheid, in de geest van: laat dan maar zien dat men werkelijk aan de kant van de Rotterdammer staat of men zegt tegen GroenLinks: voilà, pak de wethouderspositie op groen, doe daar je ding maar doe het alsjeblieft niet rabiaat links zodat het gekkenwerk wordt en we voor joker staan.
PvdA klont samen tegen Leefbaar Rotterdam
29 March 2018, 00:01 uur
Politiek