PvdA Rotterdam wil leeftijdsgrens HPV-prik verhogen

12 October 2023, 17:10 uur
Politiek
mainImage
Raadslid Moti (PvdA)

Er is onder jongeren tussen 19 en 26 jaar onvoldoende animo om een gratis vaccinatie halen tegen het humaan papillomavirus (HPV) , een virus dat in 10 tot 20 procent van de gevallen kan leiden tot (een voorstadium van) kanker. Slechts 16 procent van de jonge vrouwen en 22 procent van de jonge mannen haalt de prikken, terwijl volgens PvdA-raadslid Richard Moti er een groep vrouwen die net buiten de leeftijdsgrens valt en wel graag deze vaccinatie wil. Bovendien betalen ze er nu 400 euro voor.

Moti wil daarom in hoog tempo uitgerekend hebben hoeveel vaccins de GGD Rotterdam na afloop van de campagne (half 2024) zal overhouden als het in dit lage tempo doorgaat. Snel antwoord zou immers kunnen betekenen dat de bovengenoemde groep vrouwen ook sneller en gratis kan worden gevaccineerd. Tenminste als zorgwethouder Buijt bereid is om het voorstel van de Rotterdamse PvdA bij de minister te bepleiten.

Er is reeds een petitie gestart om de leeftijdsgrens voor een gratis vaccin te verruimen naar 30 jaar, maar het ministerie van Volksgezondheid geeft aan hier niet op in te gaan. De reden? Moti: ‘’Boven de 26 jaar zou het maar de vraag zijn of het vaccin nog effectief is. Hoe ouder, hoe groter de kans is dat je al een keer bent besmet met HPV. Maar er bestaan echter ook onderzoeken die aantonen dat de vaccinatie wel degelijk effectief is boven deze leeftijdsgrens. Als het verruimen van de doelgroep voor het gratis vaccin waarschijnlijk leidt tot minder besmettingen met het HPV, vraagt onze fractie zich af waarom deze optie niet nader wordt onderzocht.’’