PvdA Rotterdam wil meertalenbeleid bij vroegsignalering schulden

28 March 2024, 13:40 uur
Politiek
mainImage
PvdA
Raadslid Reitema

Hoe druk maakt de gemeente Rotterdam zich nu eigenlijk om burgers met schulden en in welk stadium? De nationale ombudsman heeft recentelijk in het rapport ‘Hoe eerder, hoe beter’ gepleit dat gemeenten meer moeten doen om mensen met schulden proactief te helpen en roept op tot meer persoonlijk contact. Vooral het bereiken van jongeren vindt hij daarbij een uitdaging. Maar hoe actief is Rotterdam?

De Rotterdamse fractie van de Partij van de Arbeid heeft al eerder haar zorgen geuit over het aantal betalingsachterstanden en vragen gesteld over de vroegsignalering schulden en doet dat nu in de herhaling. In het rapport van de nationale ombudsman wordt geadviseerd om die vroegsignalering goed te registreren, ‘’zodat deze ook geëvalueerd kan worden’’, aldus raadslid Reitema.

Dus wil zij van armoedewethouder Mohamed-Hoesein (van Denk) weten hoeveel signalementen van betalingsachterstanden via vastenlastenpartners de gemeente in 2023 ontvangen heeft en hoeveel contactpogingen (en herhaalpogingen) er daarna ondernomen zijn? Bovendien uitgesplitst in de verschillende vormen van contactlegging: mailen, bellen, en bezoeken, want Reitema neemt met half werk geen genoegen en blijft ook - tegen de algemene wens van de gemeenteraad in - aandringen op een vriendelijker meertalenbeleid.

Reitema: ‘’Want hoe wordt in de contactpogingen rekening gehouden met Rotterdammers die geen Nederlands of Engels spreken, de enige twee talen die het college wil gebruiken voor informatievoorziening. Hetzelfde geldt voor laaggeletterdheid en het ontbreken van digitale vaardigheden: hoe gaat de gemeente hiermee om?’’