Rotterdam is – net als alle andere gemeenten in Nederland – sinds 1 januari verantwoordelijk voor de portemonnee van hun statushouders, maar de vraag is wel of er voor het aanvragen van toeslagen voldoende capaciteit voorradig is. En welke toeslagen eigenlijk? Alleen huurtoeslag?
De vragen tollen de fractie van de PvdA door het hoofd en de belangrijkste is of de gemeente Rotterdam wel door het COA, VNG of het ministerie van Asiel en Migratie geïnformeerd is dat die taak nu bij de gemeenten ligt?
Het COA laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat ze gemeenten met deze stap hebben overvallen. Volgens het COA heeft het de betreffende ministeries en Vereniging Nederlandse Gemeenten al eind 2023 laten weten met de hulp te stoppen. Daarbij werd een overgangstermijn van een jaar gehanteerd, met als uiterste datum 1 januari 2025.
In elk geval dreigen de statushouders die in Rotterdam wonen in financiële problemen te raken als er binnen de Wet op de Inburgering geen beweging is. ‘’Uitgaande van het feit dat er geen tijdige vervanging kan worden geregeld voor de aanvragen van huurtoeslagen’’, vraagt raadslid Merel Vogelaar zich af ‘’of het stadsbestuur dan wellicht bereid is om met de Maaskoepel in gesprek te gaan zodat statushouders die uitstromen niet onevenredig worden benadeeld door het uitblijven van het betalen van huur?’’