PvdA wordt wakker: het is op Zuid niet pluis voor meisjes

15 April 2024, 06:05 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam - Jan van der Ploeg
PvdA-raadslid Engberts (midden)

De Rotterdamse fracties van de Partij van de Arbeid, Volt en GroenLinks zien in dat het in de publieke ruimte op Zuid niet pluis is voor meisjes en vrouwen. ‘’Eindelijk’’, luidde de reactie in kringen van de VVD. En bij Leefbaar deed men er nog een schepje bovenop. Daar zei men: ‘’Hoog tijd.’’

Jonge mannen gaan op Zuid volop naar buiten en ‘’meiden worden er beperkt in hun bewegingsvrijheid.’’ Welke mannen de PvdA, Volt en GroenLinks bedoelen zal komende donderdag duidelijk worden als raadslid Co Engberts van de PvdA met wethouder Karremans tijdens de raadsvergadering over dit thema in debat gaat. Engberts heeft dat aangevraagd en Karremans, de baas van de Buitenruimte, schijnt zich er zelfs op te verheugen.

Áanleiding is zowel de uitkomst van de Veiligheidsmonitor 2023 als het onderzoek Ruimte voor Meiden op Zuid. Vrijwel alle meiden die in dit verband zijn ondervraagd zijn wel eens lastiggevallen op straat en bleken te worden nagefloten, uitgescholden of zelfs achtervolgd tot hun huis. Wel gaf cameratoezicht hun nog enigszins een veiligheidsgevoel. Ook een interessant thema voor de discussie donderdag, want coalitiepartner D66 heeft zich altijd fel verzet tegen camera’s. Vooral toen met name Karremans – destijds als raadslid van de VVD – die extra controle zwaar bepleitte.

Er zijn nog twee politieke partij in hoge mate geïnteresseerd in dit onderwerp. Dat is Denk, dat op Zuid de meeste stemmen heeft gehaald. Maar ook de Jongere Ouderen Unie van Ellen Verkoelen. Zij maakte recent bezwaar tegen de komst van de nieuwe buslijn 44, die in 23 minuten van het Zuidplein naar CS rijdt en waar ouderen volgens haar om twee redenen geen gebruik van maken. Er zijn te weinig haltes waar ouderen kunnen opstappen en omdat ze de bus te gevaarlijk vinden ‘’met al dat rapaille.’’ En daar bedoelde ze geen meisjes mee.