PvdA zet armoedewethouder nu echt aan het werk

9 November 2022, 17:57 uur
Politiek
mainImage
Yiğit: werk aan de winkel

door Jan D. Swart

Wethouder Yiğit van Denk doet fulltime ‘armoede’ in de stad, terwijl zijn voorganger van de ChristenUnie het voor een minder salaris in halve dagen fikste. De fractie van de PvdA in Rotterdam heeft besloten om de rechtvaardiging hiervan te toetsen en eist van hem (links om, rechts om, maakt niet uit, als het hem maar lukt) een waarschuwingsmechanisme bij de beheersing van de schuldenproblematiek.

Om te laten merken dat het PvdA-raadslid Sarah Reitema ook menens is, ging ze de afgelopen dagen deur in, deur uit op de eerste verdieping van het stadhuis om ook andere politieke partijen te enthousiasmeren om de nieuwe fulltime stadsmanager armoede op de proef te stellen. Dat lukte. Zelfs in triomf. Volt, BIJ1, CDA, GroenLinks, D66, vanzelfsprekend de ChristenUnie, maar zelfs ook bij Leefbaar Rotterdam willen af van de vernedering dat het in Rotterdam wat betreft de beheersing van de schuldenproblematiek een rovershol is. En dus moet Yiğit, die een beetje gezien wordt als leerling-wethouder, met dit krachtenveld dealen en gaan leveren.

‘’De omvang het aantal mensen in de schulden is een inschatting. We weten dat op 31 december 2021 maar liefst 23.088 Rotterdammers betalingsachterstanden hadden op hun zorgpremie, maar het werkelijk aantal mensen in de problematische schulden is naar alle waarschijnlijkheid een stuk groter’’, zegt Reitema.

Mensen met problematische schulden kunnen via de rechter een bewindvoerder aangewezen krijgen die hun geldzaken regelt. Maar onder bewindvoerders bevinden zich zowel bonafide als malafide kantoren waarbij malafide kantoren al dan niet voor eigen gewin fouten maken en het schuldendossier verergeren of vertragen. Een goed keurmerk bestaat nog steeds niet en ook over het functioneren van de toezichthoudende kantoorrechters is discussie. 

‘’De schuldenaar wordt dus niet in staat gesteld het kaf van het koren scheiden met alle risico’s van dien’’, zegt Reitema, die hierdoor een forse toename van schulden verwacht. ‘’Want de groeiende groep Rotterdammers is erg kwetsbaar voor de praktijken van deze malafide bewindvoerderskantoren en zonder waarschuwingsmechanisme kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Pas op: met grote gevolgen. Niet alleen voor de schuldenaar, maar ook voor de schuldeiser, de belastingbetaler en zelfs voor bonafide of sociale ondernemers die de puinhoop van malafide kantoren proberen op te ruimen.’’

Reitema voorziet gouden tijden voor de schuldenindustrie en heeft Yiğit nu aan het werk gezet.