Raadsleden gaan met AVR praten over morsen van afval

8 January 2023, 12:48 uur
Politiek
mainImage
Zwerfie Rotterdam

Het werkbezoek van Rotterdamse raadsleden komende vrijdag aan het huisvuil-overslagstation van AVR aan de Keileweg zal moeten leiden tot een scherpere controle op het voorkomen van morsen van afval. Zwerfie Rotterdam deed halverwege vorig jaar een onderzoek naar de herkomst van het aangespoelde zwerfafval in de Keilehaven en kwam tot de conclusie dat alleen de AVR de bron kon zijn.

Twee dagen na het onderzoek aan de Keilehaven inspecteerde Zwerfie - om de onderlinge resultaten met elkaar te kunnen vergelijken – ook de Lekhaven en kwam toen tot de ontdekking dat die geen noemenswaardige bron kent van drijvend zwerfafval. Beide havens liggen op ongeveer 130 meter van elkaar vandaan en staan in zuidwestelijke richting in verbinding met de Maas.

In de Keilehaven is het percentage huishoudelijk afval met 31,5 procent opmerkelijk hoger dan in de Lekhaven (10,7 procent). In de Keilehaven is het percentage mogelijk zwerfafval met 26,4 procent ook aanzienlijk hoger dan in de Lekhaven (10,6 procent).

Huishoudelijk afval uit de gemeente Rotterdam wordt bij de AVR aan de Keileweg overgeladen van vuilniswagen op vuilnisboot, waarna de boten naar de afvalverwerking in Rozenburg varen. Het morsen van huisvuil gebeurt helaas ook bij het uitladen van vuilnisboten in de halfopen loods bij AVR in Rozenburg en naar alle waarschijnlijkheid eveneens bij het overslagstation in de Maashaven. Zwerfafvalonderzoek is daar lastiger, omdat er geen geschikte natuurlijke aanlandlocatie is. Wel drijven regelmatig items in de hoeken van de Maashaven die mogelijk afkomstig zijn van de AVR.