Raadslid Joey de Waard maakt gehakt van Piet-kwestie in Pernis

25 November 2022, 07:10 uur
Politiek
mainImage
V.l.n.r.: Bokhove (GL), Wethouder Achbar (boven midden), Egberts (PvdA), Vlasblom (BIJ1) en geheel rechts: De Waard (Leefbaar)

door Jan D. Swart

Pernis heeft het Rotterdamse Pietenakkoord uit 2017 stout aan flarden geregen met knechten die er bij de intocht uitzagen uit de tijd dat de Partij van de Arbeid in de volkswijken zelf nog het Sinterklaasfeest organiseerde. Gelijk hommeles op links gisteren. GroenLinks vroeg in de gemeenteraad om een debat en ook de lokale zusjes van Sylvana Simons (BIJ1) stonden pontificaal op hun strepen. En PvdA-raadslid Co Engberts ging zelfs bijna over de rooie. 

Er was gemeenschapsgeld besteed aan een intocht van de Sint waarbij weer veel te veel schmink was gebruikt. Judith Bokhove van GroenLinks had er niet van kunnen slapen. En dat allemaal op de dag dat Sparta als Sinterklaaskado een nieuw compleet zwart reserveshirt presenteerde.

Ook de coalitiepartijen D66 en Denk roerden zich ten faveure van de vijf jaar oude afspraak waarvan men dacht dat die bindend was, namelijk dat de knechten van de Sint in Rotterdam voortaan veegpieten zouden zijn. Maar niet echt fanatiek. Meer voor de show. Binnen no time was duidelijk dat dit onderwerp een typisch coalitiedingetje is en dat aanhoudend zeuren niet op prijs wordt gesteld. 

Zo klonken ook alle antwoorden van wethouder Achbar van Denk. Hij had geen zin in polarisatie.  

Ja, de Sinterklaas-organisatie in Pernis had zich aan het akkoord moeten houden. Nee, hij ging niet met de feestclub praten. Dat moest de wijkmanager maar doen. Hij had ook geen zin om de foto’s op Instagram te laten verwijderen, want is dan weer zo’n daadje dat een tegendaadje oproept. Hij wilde rust in de tent. Balans. Vriendelijke inclusie. Bijna onelove. Kortom: Achbar zag er in het belang van de coalitie (en vanwege de toestand in de wereld) allemaal het nut niet van in. Hij zei nog net niet: jongens, kappen. Maar het lag op het puntje van zijn tong. 

Judith Bokhove, de fractievoorzitter van GroenLinks, deed toen al niet meer mee aan het debat. Ze had de zaak opgestookt, maar gegeven moment ingezien dat er verder geen eer aan het muitende Pernis te behalen was. En dat kwam door die ene bepalende geraffineerde vraag van raadslid Joey de Waard van Leefbaar.

‘’Hoeveel klachten zijn er uit Pernis binnen gekomen?’’, vroeg hij de wethouder.
Waarop Achbar antwoordde: ‘’Niet één.’’