Dagblad010 | Raar, zonnedaken in Rotterdam moeilijk te verzekeren
mainImage

Raar, zonnedaken in Rotterdam moeilijk te verzekeren

Links: wethouder Bonte en raadslid Mohamed
6 oktober 2020, 17:32 uur
Politiek

De verduurzaming van de gebouwde omgeving in Rotterdam loopt vertraging en grote hinder op omdat inwoners en bedrijven de financiële risico’s die ontstaan bij het installeren van zonnepanelen op daken niet zelf kunnen dragen. Een nieuw probleem voor transitiewethouder Bonte en zijn adviseur prof. Jan Rotmans omdat óók de verzekerbaarheid van hun gewenste zonnedaken te wensen overlaat.

De kritiek komt dit keer niet van Leefbaar Rotterdam of de PVV, maar van Denk. ‘’Vandaag de dag blijkt het moeilijk of zelfs onmogelijk te zijn om een verzekering af te sluiten specifiek voor schade die wordt veroorzaakt door onder andere de gasdeeltjes en het glas van zonnepanelen, die na een brand vaak worden verspreid’’, laat raadslid Natasha Mohamed-Hoesein aan de verantwoordelijke wethouder Bonte weten.

Met name wanneer het gaat om kleinschalige projecten met kleinere VvE’s waarbij er gestuurd wordt op actieve participatie met betrekking tot het plaatsen van zonnepanelen schijnt verzekeren a hell of a job te zijn. Mohamed-Hoesein wil dat besproken zien.

Bovendien signaleert zij een ander probleem. ‘’Want als zonnepanelen in brand vliegen en er deeltjes op landbouwgrond landen zijn er geen instanties die onderzoek doen naar de schadelijke stoffen die vrijkomen.’’ Dat vindt ze vreemd en nalatig en ook daar wenst ze over worden geïnformeerd.