Rekenkamer: gemeenteraad weet niet alles bij risicovolle projecten  

22 May 2025, 14:00 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam

Het zou Rotterdam veel geld hebben uitgespaard als de Regeling Risicovolle Projecten (RRP) beter had gefunctioneerd. Dat stelt de Rekenkamer in haar zojuist gepubliceerde onderzoek 'Passend regelen', mede in relatie tot de risicovolle projecten als Feyenoord City en de renovatie van museum Boijmans van Beuningen. In het laatste geval is de prijs al opgelopen tot 350 miljoen.

De Regeling Risicovolle Projecten biedt de beslissende gemeenteraad de mogelijkheid om goed en op tijd informatie te krijgen over dit soort projecten. Uit onderzoek van de Rekenkamer Rotterdam blijkt dat nu de regeling nuttig is, maar nog wel "gebreken kent”. Aan de hand van Feyenoord City en Museum Boijmans Van Beuningen heeft de rekenkamer gekeken naar de praktische uitwerking van de regeling. Hieruit bleek dat de rapportages niet altijd volgens de afspraken werd uitgevoerd. De gepresenteerde risico’s in de rapportages waren aanvankelijk onvoldoende inzichtelijk. Bovendien was bij beide projecten de informatie in de rapportages soms achterhaald. Hierdoor heeft de raad niet altijd op het juiste moment informatie gekregen.

De regeling is volgens het onderzoek van de Rekenkamer op een aantal punten onduidelijk en sluit onvoldoende aan op de verandering van de informatiebehoefte gedurende het verloop van een project. Verder worden raadsleden te weinig ondersteund bij het gebruik van de regeling. Ook is meer aandacht nodig voor het delen van vertrouwelijke informatie en de presentatie van risico's. De rekenkamer heeft aanbevolen op deze punten de regeling passender te maken. Het college heeft alle aanbevelingen overgenomen.

De RRP bestaat sinds 2012, mede op initiatief van de rekenkamer. De gemeenteraad kan een project aanwijzen als risicovol en ontvangt dan twee keer per jaar een rapport over de voortgang van het project in tijd, geld, kwaliteit en resultaat. ''Een goede informatievoorziening aan de raad draagt bij aan betere besluiten en een betere besteding van gemeenschapsgeld. Daarom is het van belang om te weten of de RRP in de praktijk voldoet aan de verwachtingen en opbrengt wat was beoogd”, aldus rekenkamerdirecteur Jan de Ridder.

De rekenkamer constateert dat de RRP zorgt voor een beter inzicht in de voortgang en risico's van grote projecten. Door een project als risicovol aan te wijzen wordt een projectorganisatie gedwongen om na te denken over de planning, financiën en risico's van het project. Ook helpt de regeling het stadsbestuur (sinds 2022 gevormd door Leefbaar, VVD, D66 en Denk) door een duidelijke structuur te bieden voor het informeren van de raad. Voor de raad biedt de regeling rapportages op maat over het project waarmee gericht vragen aan het college kunnen worden gesteld.

Rotterdam heeft inmiddels veel geldelijke miskleunen achter de rug, zoals de Blunderput, het Schiekadeblok en de metrolijn naar Hoek van Holland.