Staatsbosbeheer voert op dit momenteel een breed onderzoek uit naar het gebruik van menggranulaat en alternatieven voor menggranulaat. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn neemt het bestuur van Rottemeren een definitief besluit over het gebruik van deze materiaalsoort als fundering voor wegen en paden in het recreatieschap.
De noodzaak van een mogelijke aanpassing van de besluitvorming kwam aan het licht na een radioprogramma van Pointer, waarin bleek dat in door Staatsbosbeheer beheerde natuurgebieden plastic was gevonden. Dat plastic bleek afkomstig uit menggranulaat, funderingsmateriaal voor wegen en paden.
In de gemeenteraad van Rotterdam werden daarop vervolgens kritische vragen gesteld aan de toenmalige en in september naar Vlaardingen vertrokken wethouder Wijbenga, die de toezegging deed dat in het recreatieschap Rottemeren geen menggranulaat meer zal worden toegepast. Maar dat besluit blijkt bij nader inzien toch afhankelijk te zijn van de uitkomsten van het onderzoek van Staatsbosbeheer.
‘’Menggranulaat wordt overal in Nederland gebruikt als gecertificeerde fundering van paden en wegen. Het is de stenige reststof die vrijkomt bij sloopwerkzaamheden van gebouwen. Volgens de normen mag daar maximaal 1% materiaal als plastic en ijzerdraad in blijven zitten. Vervolgens moet het afgedekt worden met een schonere toplaag waar nauwelijks nog vervuiling in zit’’, aldus Vincent Karremans, de nieuwe Rotterdamse wethouder Buitenruimte. ‘’Het bestuur van Rottemeren heeft aangegeven niet langer menggranulaat met 1% restmaterialen te willen gebruiken in het recreatiegebied Rottemeren.’’