mainImage

Rotterdam betrekt Argos bij themadag seksueel geweld

Rechts van boven naar beneden: Wethouders Bokhove en de raadsleden Van Wifferen, Hoogwerf en Büyükcifci
24 september 2020, 11:43 uur
Politiek

Er komt een themadag voor professionals om de aanpak van onzichtbaar seksueel geweld te bevorderen. Het is de bedoeling van wethouder Bokhove om daar ook de onderzoekers van het radioprogramma Argos bij te betrekken. Zij hebben inzicht gekregen in de meest lugubere vormen van seksueel misbruik met traumatiserende rituelen en maakten daar een schokkende reportage over.

Jongeren die geblindeerd naar feesten worden vervoerd of naar het Kralingse Bos. Seksueel misbruik in bordelen, op sportclubs en internaten. Verhalen over sekten en loverboys. Satanische rituelen bij kaarslicht, martelingen, maar ook het ritueel offeren van baby’s. 

‘’Het bestaat’’, zei raadslid Hoogwerf van Leefbaar. ‘’Het gebeurt ook in deze stad en het doen van aangiften moet makkelijker en zonder angst.’’

‘’Het is zelfs zó afschuwelijk dat je het niet wilt geloven’’, vond ook raadslid Van Wifferen (D66), ‘’we hebben te maken met slachtoffers die daardoor tegen een muur van onbegrip aan lopen.’’

In Rotterdam blijken er geen cijfers van bekend. Bokhove gaat daarom de landelijke opvragen, zei ze. Maar ook zij erkende dat het bestaat, ook binnen gesloten geloofsgemeenschappen. Reden ook voor burgemeester Aboutaleb om alsnog een landelijk onderzoek te gaan bepleiten. Minister Grapperhaus van Vieligheid en Justitie had daar aanvankelijk geen oren naar.  

Het donderdagmorgen gevoerde debat over de traumatiserende rituelen was op verzoek van raadslid Ercan Büyükcifci van Nida.