Rotterdam blijft zich sterk maken voor Stop Geweld Tegen Vrouwen

19 September 2023, 06:06 uur
Politiek
mainImage

Rotterdam blijft gestimuleerd door de raadsleden Reitema (PvdA) en Morkoc (GroenLinks) ook de komende maanden veelvuldig aandacht besteden aan de bekendheid en betekenis van het internationale handgebaar van het platform Stop Geweld Tegen Vrouwen. In het najaar volgen onder meer workshops voor de politie in Rotterdam.

Ook wordt specifiek voor Orange The World Rotterdam een campagne ontwikkeld met toolkitbeeldmateriaal waarop te zien is hoe men het gebaar maakt. Dit zal ingezet en gedeeld worden op social media, flyers en posters. Bovendien zal kenniscentrum Dona Daria informatie over dit handgebaar expliciet meenemen tijdens hun bijeenkomsten.

Het in 2019 opgerichte platform 'Stop geweld tegen vrouwen' bestaat uit maatschappelijke organisaties, ketenpartners, ervaringsdeskundigen, politieke afvaardiging en beleidsadviseurs van verschillende afdelingen van de gemeente Rotterdam in het kader van de aanpak huiselijk geweld en seksueel geweld, aanpak straatintimidatie, aanpak emancipatie en beleid LHBTI+-gemeenschap.

Internationaal is er een handgebaar ontstaan voor huiselijk geweld/gevaar. Hierbij steekje je rechterhand omhoog, plooi je je rechterduim in je handpalm om vervolgens een vuist te maken. Dit gebaar werd vooral in de coronapandemie breed bekend via social media platformen. Via het beeldscherm was het voor vrouwen op deze manier mogelijk om te communiceren over een onveilige situatie. Maar ook in andere situaties kan dit handgebaar het verschil maken.