Rotterdam gaat hoogte in met daklandschap

25 September 2019, 14:21 uur
Politiek
mainImage

Rotterdam wil meer platte daken gaan benutten om landschappen en tuinen op te creeeren. Met 18m2 aan platte daken moet dit het tekort aan groen, door woningbouw in de toekomst, gaan oplossen.

''De gemeente Rotterdam heeft tot 2040 ruim 50.000 extra woningen nodig. De nieuwe bewoners van die woningen hebben behoeft aan groen, buitenruimte, sport, rust en parken. Ruimte daarvoor is schaars, maar de stad heeft nog een groot areaal aan platte daken. Daarop kunnen we een nieuwe stadslaag maken voor multifunctioneel gebruik’’, zegt wethouder Bas Kurvers.

“Rotterdam is plattedakenhoofdstad van Nederland. Nu liggen de meeste daken er nog kaal bij. Terwijl daken veel kansen bieden voor opvang van regen door groen, het plaatsen van zonnepanelen, een dakpark of een combinatie daarvan. We hebben de ambities om Rotterdam de duurzaamste stad van Nederland te maken en de daken kunnen daarin een belangrijke rol spelen”, aldus wethouder Arno Bonte.

De gemeente Rotterdam is al decennia voorloper als het gaat om groene daken. Er ligt al 360.000 m2 aan groen en 168.000 m2 aan zonnepanelen op de Rotterdamse daken, voor opvang van water en opwekken van duurzame energie. Maar er kan meer.