Rotterdam trekt de komende jaren 2,5 miljoen euro uit voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar en hun ouders, specifiek voor het versterken van sociaal emotionele vaardigheden en het voorkomen van psychische problematiek. Het besluit volgt op een analyse naar de behoefte aan ondersteuning die jongeren zelf, maar ook jongerenwerkers, schoolmaatschappelijk werkers en andere professionals hebben aangegeven.
De leeftijd van 12-21 jaar is gekozen om zowel jongeren in het Voortgezet Onderwijs als in het MBO te kunnen bedienen. Het plan gaat in op de gevolgen van corona op het mentaal welbevinden van jongeren, en is een verlengstuk van de afspraak in het coalitieakkoord “Nieuwe energie voor Rotterdam 2018-2022’ waarin het stadsbestuur de aanpak van mentale (gezondheids)problematiek van depressies, burn-out en eenzaamheid onder jongeren als speerpunt benoemde.
Met één vmbo/mbo school start wethouder Bokhove van jeugd en Taal een experiment om in co-creatie een aanpak mentale gezondheid te ontwikkelen, gericht op klassen, docenten/mentoren en het begeleidingsteam van de school. Bij de analyses zijn ook professionals, jongeren en jongerenvertegenwoordigers van coalitie Y alsmede de Brede Raad 010 en Young 010 geraadpleegd.