Rotterdam werkt momenteel aan een monitor mensenhandel die op termijn, zowel op lokaal als op regionaal niveau, moet bijdragen aan een beter beeld van de risico’s, aard en omvang van de mensenhandelproblematiek in Rotterdam.
Daarnaast start dit jaar het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, in opdracht van de gemeente Rotterdam, met een lokaal onderzoek naar de aard en (geschatte) omvang van criminele uitbuiting. Weliswaar gericht op criminele uitbuiting in de drugsscene, maar burgemeester Aboutaleb verwacht ook een verwevenheid te zien met seksuele uitbuiting.
Het stadsbestuur van Rotterdam, de politie en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel beschikken tot nu toe geen van drieën over harde informatie die een betrouwbaar beeld geeft van de omvang van de problematiek van seksuele uitbuiting van jongeren in Rotterdam. Afgelopen jaar zijn door de politie van de eenheid Rotterdam negen minderjarige vermoedelijke slachtoffers mensenhandel gemeld. ‘’Maar we weten dat – zoals de Nationaal Rapporteur Mensenhandel eerder heeft aangegeven - dat dit aantal slechts een zeer beperkt deel van het werkelijk aantal slachtoffers betreft’’, aldus Aboutaleb.
Hij antwoordt hiermee op vragen van Denk-raadslid Mohamed-Hoesein die geschrokken citeerde uit een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhande waarin vermeld staat dat slechts 30% van de slachtoffers in beeld komt en dat ongeveer een kwart van hen 15 jaar of jonger is.