Onderzoek bij Rotterdamse schoolbesturen heeft aangetoond dat van de 301 schoolgebouwen er 200 niet voldoen aan ventilatie-eisen. Landelijk was er in het eerste jaar van de coronacrisis al 360 miljoen euro beschikbaar gesteld voor herstel. Als aanvulling is daar in 2021 nog 100 miljoen euro bij gekomen. Wethouder Kasmi noemt dat een mooi gebaar, ‘’maar volstrekt onvoldoende om de problemen op te lossen.’’
In Rotterdam blijven er uiteindelijk naar inschatting 90 locaties over die grondig moeten worden aangepakt.
Knelpunt bij deze regeling is bovendien dat het gaat om een subsidie van maximaal 30% van de kosten, waarbij de overige 70% door middel van cofinanciering wordt aangevuld.
Speerpunten daarbij zijn: een CO2-meter in elke klas en een hulpteam dat scholen gaat helpen de ventilatie op orde te maken. Ook krijgen scholen via kenniscentrum Ruimte-OK informatie over hoe de CO2-meter goed gebruikt moet worden.
‘’Het openzetten van voldoende ramen zodat de wind fris door de lokalen waait is niet de oplossing die op lange termijn gewenst wordt. En CO2- metingen hebben aangetoond dat in lokalen, die volgens theorie voldoen aan klasse C met alle ramen open, (veel) te hoge CO2- waarden worden gehaald, in combinatie met onaangenaam lage temperaturen terwijl de kachel volop brandt’’, legt Kasmi uit. ‘’Op lange termijn zouden alle schoolgebouwen minimaal een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem moeten hebben met warmteterugwinning.’’
Formeel en juridisch gezien heeft de gemeente geen rol bij de zorgplicht voor onderwijshuisvesting ten aanzien van onderhoud of ventilatie in schoolgebouwen.