Dagblad010 | Rotterdam houdt het bij 1 wit Anjerperkje
mainImage

Rotterdam houdt het bij 1 wit Anjerperkje

29 juli 2021, 20:33 uur
Politiek

Er komen in Rotterdam geen extra symbolische Witte Anjer-perkjes als blijvend eerbetoon voor de veteranen en militairen. Burgemeester Aboutaleb vindt er één genoeg. Dat werd recentelijk geopend in het park Oude Plantage nadat het Nationaal Comité Veteranendag daartoe in 2019 het initiatief had genomen. 

Raadslid Van Schaik van Leefbaar was zó ingenomen met dat nieuwe witte Anjer-perkje in Rotterdam, dat hij er – net als het Nationaal Comité Veteranendag – eigenlijk veel meer in de stad wilde. ‘’Want dat vergroot de aandacht voor de veteranen en voor de kosten hoef je het niet te laten’’’, vond hij en gaf meteen voor de tweede een locatiesuggestie af: De Marinierskazerne.

‘’Maar dat is een besloten terrein’’, antwoordde Aboutaleb. ‘’Op Veteranendag is de kazerne geopend voor veteranen, maar niet alle veteranen kunnen dan aanwezig zijn. Het Witte Anjerperkje in de Oude Plantage bevindt zich daarentegen in de openbare ruimte, waardoor het perk altijd voor iedereen toegankelijk.’’

En wat de kosten betreft. ‘’Het gereserveerde budget voor 2021 is uitgegeven aan verschillende vormen van eerbetoon aan de veteranen, zoals het Witte Anjerperkje, een veteranenvlag en de ontwikkeling van een Rotterdamse veteranenkrant die is verspreid onder de 1500 veteranen met verhalen door en voor veteranen’’, aldus de burgemeester.

Sinds 2008 bestaat er trouwens ook een Rotterdamse Veteranendag, waarop gemiddeld 1500 Rotterdamse veteranen een blijk van waardering krijgen.