Rotterdam heeft geen bevoegdheid en ook geen rol om extremistisch gedachtengoed op te sporen of te monitoren. Die taken zijn aan het Rijk, specifiek de NCTV of de AIVD.
Het stadsbestuur van Rotterdam kan dus weinig betekenen voor raadslid Imane Elfilali die recent geschrokken aan de bel trok over de versnelde opkomst van vrouwenhaat vanuit de incel-cultuur.
Dat is een onlinefenomeen dat zich volgens wethouder Achbar ‘niet laat vatten in lands- of stadsgrenzen. Het misogyne taalgebruik maakt onderdeel uit van een radicaal internetmilieu. De incelcultuur heeft overlap met alt-right', neonazi's en accelerationisten, maar zonder vastomlijnd gedachtengoed. 'Incels' kampen volgens de NCTV vaak met psychische en psychosociale problemen.’’
Bij Volt-raadslid Elfilali sloeg de schrik toen ze in een nieuwsbericht van de NOS las over de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, waar vrouwenhaat voortaan zal worden erkend als een vorm van ideologisch extremisme. De Britse overheid gaat in dat verband onderzoek doen naar de toenemende radicalisering van jongens en mannen, met name gericht op de zogeheten incel-cultuur.
Volgens wethouder Achbar zijn ook sommige middelbare scholieren vatbaar voor dergelijke ideeën. ‘’NCTV en politie volgen deze ontwikkelingen. Maar volgens de NCTV gaat er in Nederland nauwelijks een directe of concrete geweldsdreiging uit van incels’’, zegt hij.
Jaarlijks wordt er op 25 november tijdens Orange the World trouwens extra aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Daarnaast faciliteert de gemeente jaarlijks de Internationale Vrouwendag, met volgend jaar speciale aandacht voor '50 jaar vrouwenemancipatie in Rotterdam'.
Vanuit de preventieve aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is er voorts het lespakket VrijHeden, gericht op jongeren via alle onderwijslagen en verspreid over de hele stad. Vanuit de aanpak seksueel geweld is via dit lespakket ook specifieke aandacht voor de preventieve aanpak van online seksueel geweld. Vanuit de directie Veiligheid worden weerbaarheidsprojecten uitgevoerd om groepen Rotterdammers weerbaar en veerkrachtig te laten zijn tegen extremistische ideologieën en wij-zij denken.