Rotterdam kan weinig doen tegen hypotheekfraude. Het stadsbestuur heeft geen wettelijke grondslag voor het opsporen en aanpakken ervan. Als het aan het licht komt wordt zo’n zaak doorgezet naar instanties als de FIOD, Politie, het OM en het Bureau Financieel Toezicht dat onder andere toezicht houdt op het notariaat.
Burgemeester Schouten zegt al blij te zijn dat via een recent aangenomen motie in de Tweede Kamer verzocht is om in overleg met de Belastingdienst en de hypotheekverstrekkers te onderzoeken of én hoe er een check kan worden gedaan op gegevens die aanvragers van hypothecaire leningen verstrekken. Zij antwoordt hiermee de fractie van de VVD, die geschrokken was van het bericht in het FD hoe drugscriminelen honderden Amsterdamse woningen kochten of bemiddelden bij de verkoop via hypotheekfraude. ‘’Woningen waar gezinnen hadden kunnen wonen’’, voegde raadslid Verweij aan de schrik toe.
‘’Een netwerk van administratiekantoren, makelaar(s) en hypotheekadviseurs creëerden een papieren werkelijkheid om hypotheekverstrekkers om de tuin te leiden. Het is al moeilijk genoeg om een woning te vinden, laat staan de dreiging voor de veiligheid die uitgaat van woningen die worden gebruikt voor criminele activiteiten, zoals we ook zagen toen een drugslab explodeerde. Dat criminelen via hypotheekfraude woningen voor gezinnen inpikken is onacceptabel’’, aldus Verweij.
Hypotheekfraude is een ernstig probleem waar de gemeente Rotterdam al langer mee bekend is. In 2007 draaide het mee in een onderzoek waarin door criminelen een vergelijkbare modus operandi werd toegepast. Honderden Rotterdammers zijn toen slachtoffer geworden van vastgoed- en hypotheekfraude. In dat onderzoek waarbij gemeente, politie, Belastingdienst en het OM samenwerkten is toen zicht gekomen op een crimineel netwerk van ca. 25 taxateurs en circa 20 notarissen die aan deze oplichting meewerkten.
‘’Het is onacceptabel dat woningen, die bedoeld zijn voor bijvoorbeeld gezinnen, in handen komen van criminelen en worden misbruikt voor criminele activiteiten. Dit vormt niet alleen een bedreiging voor de woningmarkt, maar ook voor de veiligheid en leefbaarheid in onze wijken. Door het plegen van valsheid in geschrifte bij de aanvraag voor het verkrijgen van een hypotheek ontstaat er een oneerlijk speelveld voor woningzoekenden. Dit in een tijd waarin de woningmarkt al zeer ernstig onder druk staat’’, zegt Schouten, die de oproep aan politiek Den Haag steunt om gegevens te kunnen delen met banken. Hiervoor is er nog steeds een lobby gaande.