Het Rotterdamse stadsbestuur zet een nieuwe koers in ter bestrijding van jeugdcriminaliteit. Het gaat daarbij vooral om onlinegevaren. Kinderen worden via social media reeds op jonge leeftijd al geronseld voor duistere praktijken in het criminele circuit. Staatssecretaris Coenradie (nu PVV, voorheen Leefbaar Rotterdam) waarschuwde er al voor toen zij nog raadslid was van Rotterdam en vroeg met goedkeuring van de gemeenteraad eind vorig jaar een onderzoek aan bij de afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) van de gemeente Rotterdam. De aanbevelingen worden de komende tijd meegenomen in een nieuw plan van aanpak.
In het uitgebrachte rapport staan bovendien gefundeerde risicofactoren voor jongeren in het kader van (zware) criminaliteit:
- Man zijn;
- Een hogere leeftijd ten opzichte van daders van ‘algemene’ criminaliteit;
- Antisociale persoonlijkheidskenmerken;
- Het hebben van een criminele achtergrond;
- Het bezitten van criminele vaardigheden;
- Een specifieke expertise bezitten;
- Drugsgebruik;
- Het hebben van familieleden, vrienden en kennissen in de georganiseerde misdaad;
- Een laag opleidingsniveau;
- Specifiek werk(omstandigheden);
- Een werkomgeving waarin sociale banden; met mensen uit de georganiseerde criminaliteit ontstaan.
Online criminaliteit - variërend van het pesten van leeftijdsgenoten via internet tot online bedreiging en het verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal tot verheerlijking van geweld – komt veel voor onder jongeren, maar blijft grotendeels buiten beeld van de politie. Weliswaar is – net als landelijk - ook in Rotterdam de (geregistreerde) jeugdcriminaliteit de afgelopen jaren afgenomen, maar de onderzoekers zien wel dat jongeren die wél over de schreef gaan steeds gewelddadiger worden. In 2022 waren in Rotterdam jongeren betrokken bij 181 zware geweldsincidenten, zoals schietpartijen. In 2021 waren dat er nog 117. Van alle verdachten van zwaar geweld - zoals aanslagen op huizen met explosieven of automatische wapens en liquidaties was 44 procent in 2022 jonger dan 23 jaar.
Ook het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) ziet het aantal jonge slachtoffers van criminele uitbuiting toenemen in Rotterdam. Dit blijkt uit onderzoek onder 500 professionals, zoals wijkagenten en jongerenwerkers, waarvan bijna de helft aangeeft te hebben meegemaakt dat jongeren voor de criminaliteit werden geronseld
De hoeveelheid tijd die ongestructureerd wordt doorgebracht met leeftijdgenoten in de publieke ruimte is gerelateerd aan een verhoogde kans op het plegen van delicten. Door het gamen komen jongeren in aanraking met virtueel geweld en kan hierdoor ook verharding in het gedrag optreden. Daarnaast ontstaan ook vormen van online jeugdcriminaliteit waar politie en justitie (nog) geen weet van heeft of geen grip op heeft.
Rotterdam gaat langs de volgende uitgangspunten de strijd aan:
1. Signaleren en duiden van trends en ontwikkelingen op sociale media ten aanzien van jeugdcriminaliteit en risicovol gedrag dat kan leiden tot dit delinquent gedrag (overlast, middelengebruik enzovoort);
2. In contact zijn met de jeugd niet alleen op straat en binnen het onderwijs, maar ook online.
3. Preventieve inzet gericht op voorkomen van dader- en slachtofferschap.