Rotterdam krijgt de zorgfraude maar niet aan banden

16 February 2023, 06:45 uur
Politiek
mainImage

Rotterdam krijgt de zorgfraude niet of nauwelijks aan banden. Vooral kleine zorgbureaus worden opgericht voor criminele activiteiten en gaan vervolgens en al jaren ongestraft hun gang. In de toch al kwetsbare wijken van deze stad is deze vorm van ondermijning inmiddels een groot probleem. ''Want de lastig te straffen zorgfraudeurs hebben een schadelijk effect op zorgbehoevenden en zorgen er bovendien voor dat gemeenschapsgeld wegvloeit naar criminele organisaties’’, zegt raadslid Caroline Aafjes-Van Aalst van Leefbaar Rotterdam.

Ze ,heeft haar eigen partijwethouder op Zorg nu voorgesteld om een gesprek aan te gaan met de G4 over het toepassen van de Wet Bibob om op die manier een waterbedeffect richting deze steden te voorkomen. Sinds oktober 2022 is het namelijk mogelijk om binnen (semi-) open house procedures een Bibobtoets te verrichten, waar dit eerst niet het geval was. Almelo en Nijmegen gingen Rotterdam al voor met succesvolle toepassing van deze wet.

Ondertussen wil Aafjes-Van Aalst van wethouder Buijt weten hoeveel (semi-) open house contracten de gemeente Rotterdam eigenlijk heeft met zorgbureaus? En hoeveel van hen geen Wtza-vergunning hebben omdat er minder dan 10 zorgverleners op de loonlijst staan. Benieuwd is ze bovendien op welke wijze screening en toetsing van de kwaliteit en integriteit van zorgbureaus met een (semi-) open house voorafgaand contractering plaatsvindt.

‘’Zorgbehoevende Rotterdammers verdienen goede zorgarrangementen en de gemeente Rotterdam moet alles op alles zetten om de criminele uitbuiting tegen te gaan’’, aldus het Leefbaar-raadslid, die samen met haar collega Van Elck ook in de vorige raadperiode (2018-2022) met dit dossier tegen een muur van mist aanliep.