Rotterdam krijgt eindelijk zijn Tiny Forest

15 April 2024, 06:00 uur
Politiek
mainImage
ANP
Ruud van der Velden, fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Ook Rotterdam krijgt eindelijk een Tiny Forest. Wellicht zelfs meerdere. Er zitten wel voorwaarden aan. Er moet per locatie altijd een school zijn die het initiatief ondersteunt en partner in het beheer wordt. En verder moeten er niet te veel graafwerkzaamheden aan ten grondslag liggen worden. Eén Tiny Forest kost gemiddeld 25.000 tot 30.000 euro. Rotterdam betaalt er één – waarschijnlijk die in Hoogvliet - maar bij de provincie is op dit moment nog subsidie beschikbaar voor meerdere.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bosje ter grootte van een tennisbaan, minimaal 200m2: bedoeld als buitenlokaal waar schoolkinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur en waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. Het is vooral een educatief middel dat kan bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit en kan helpen tegen hittestress. Er komt een hekje omheen, en er worden looppaadjes aangelegd.

De wens om een Tiny Forest in Rotterdam te realiseren komt uit de koker van de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter Van der Velden vroeg er zelfs herhaaldelijk om. De gemeente Rotterdam was er echter nooit enthousiast over. De bewerking van de ondergrond en de dichte beplanting van het terrein pasten aanvankelijk niet goed bij het gemeentelijke beheer en de maatregelen die de gemeente uitvoert. Nu elders in het land meerdere Tiny Forests zijn gerealiseerd, blijkt het compleet afgraven van de ondergrond niet nodig. Het gaat met name om bodemverbetering voor de beplanting te realiseren en daar is ook Rotterdam voorstander van. En dit kan vaak zonder ingrijpend afgraven.