Er zijn vorige week donderdag in Rotterdam 157.206 stemmen uitgebracht tijdens de Europese verkiezingen. De meeste gingen naar de fusiepartij PvdA-GroenLinks (27%), terwijl de PVV - die in Rotterdam niet eens meer in de gemeenteraad vertegenwoordigd is - 16% van de stemmen kreeg. Omdat de Rotterdammers bij deze Europese verkiezingen hun voorkeur niet aan Leefbaar konden geven, lijkt de conclusie dat de PVV hiervan optimaal heeft geprofiteerd. Forum van Democratie met 2% een heel klein beetje.
JA21 - met de oud Leefbaar-fractievoorzitter Joost Eerdmans als lijsttrekker - bleef steken op 1%. Dat JA21 min of meer de landelijke voortzetting van Leefbaar Rotterdam is, is kennelijk nog steeds niet tot de rechtse kiezers in Rotterdam doorgedrongen. Veel rechtse kiezers bleven bovendien thuis, volgens de opiniepeilers. Ook dat geeft een verwrongen beeld.
PvdA-Groenlinks vierden de overwinning zondagavond in kleine kring, maar de foto's van hun feestje waren op sociale media overal scrolbaar. ''Rotterdam is toch progressief'', was de uitbundige reactie met daarbij ook de comments, dat er in vergelijking met de vorige Europese verkiezingen uiteindelijk toch 4% door de progressieven was verloren.
VVD en D66 behaalden elk 10% van de stemmen en de Partij voor de Dieren 8%. De voorlopige opkomst van de Verkiezing van het Europees Parlement is: 33,9%. De opkomst tijdens de vorige Europese Parlementsverkiezing in 2019 was in Rotterdam 34%. De definitieve uitslag wordt dinsdag om 10.00 uur vastgesteld door het hoofdstembureau.