mainImage

Rotterdam maakt lange neus: al 60 startersleningen

14 mei 2022, 22:17 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De Rotterdamse bouwwethouder Bas Kurvers reikt komende dinsdag op het stadhuis een cheque uit aan een jeugdige Rotterdammer die gebruik maakt van een starterslening. Het wordt de 60ste sinds de zomer van 2021. Wie het is blijft nog twee dagen geheim. Ook de hoogte van de cheque. Rotterdam is op dit moment de enige van de vier grote steden die de starterslening aanbiedt en wil met de cheque sier maken naar Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

Met de Rotterdamse starterslening kunnen Rotterdammers nét een beetje extra lenen voor de aankoop van hun eerste woning. Er zijn leningen beschikbaar voor starters in de leeftijd van 18 tot 35 jaar en voor iedereen die een sociale huurwoning achterlaat van een woningcorporatie, ongeacht leeftijd. Op deze manier stimuleert de gemeente het doorstromen van sociale huur naar een koopwoning.

De Starterslening bedraagt maximaal 30.000 euro en is bedoeld voor de aankoop van een woning met een koopsom tot de NHG-grens (325.000 euro). De lening mag maximaal twintig procent van de verwervingskosten van de woning zijn. Verwervingskosten zijn de koopsom plus een vast percentage aan bijkomende kosten, zoals notariskosten en makelaarskosten.

Heel voordelig aan de lening is dat de Rotterdammer de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Dus geen maandlasten. De looptijd van de Starterslening is dertig jaar. De rente staat voor de eerste vijftien jaar vast. Met de huidige lage rentetarieven is dat een extra pluspunt. Daarna wordt de rente hierzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld.