Dat Rotterdam later is gestart met vaccineren tegen de apenpokken heeft niets te maken met een capaciteitsprobleem bij de GGD. Die was er niet, laat wethouder Struijvenberg weten aan raadslid Engberts, die andere signalen zei te hebben ontvangen. Volgens de wethouder wilde ook de GGD Rotterdam zo snel mogelijk starten met prikken, maar was er landelijk gekozen om in Amsterdam en Den Haag te starten vanwege het hoge aantal gevallen van apenpokken daar, de grootte van de doelgroep en of de snellere stijging van gevallen ten opzichte van andere GGD-regio's.
Bovendien vroeg het vaccin om een andere priktechniek dan bijvoorbeeld het coronavaccin, waarvoor aanvullende opleiding van personeel nodig was. ‘’Het is voor de cliënt en onszelf ook van belang dat de registratie van deze vaccinaties op een goede en veilige manier kan plaatsvinden. We willen hierbij de geleerde lessen in het geven en registreren van de coronavaccins meenemen en hiervoor waren we afhankelijk van een aantal landelijke ontwikkelingen’’, aldus Struijvenberg.
Uiteindelijk is men in Rotterdam op 4 augustus gestart met vaccineren. De PvdA vond de communicatie warrig en Struijvenberg zegt te betreuren dat dit zo is overgekomen. ‘’’Maar zodra bekend was wanneer de GGD kon starten met vaccineren, is hierover breder gecommuniceerd. En verder kunnen mensen die acute vragen hebben of onrustig zijn vanwege de situatie natuurlijk altijd bellen met hun huisarts of de GGD.’’