Rotterdam niet echt soepel bij hulphond-ondersteuning

3 July 2022, 15:21 uur
Politiek
mainImage
ANP

door Jan D. Swart

De gemeente Rotterdam is vooralsnog geen soepele partij als het gaat om de inzet van een hulphond te ondersteunen. Dat blijkt uit een brief van het stadsbestuur aan de fractie van de Rotterdamse Partij voor de Dieren waarin het voorstel van hoogleraar Van der Helm om te komen tot een duidelijke richtlijn voor psychosociale hulpverlening van gemeenten door middel van een hulphond wordt afgewezen. Rotterdam wil alleen maatwerk leveren op basis van zorgvuldig onderzoek. Waarschijnlijk om fraude te voorkomen.

‘’Een richtlijn voor psychosociale hulpverlening, specifiek door een hulphond en geldend voor alle gemeenten, doet afbreuk aan de bedoeling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning van 2015 waarin de beleidsvrijheid van gemeenten is geborgd’’, luidde het antwoord van (inmiddels) ex-zorgwethouder Eskes (CDA) op een eerdere hulpvraagafwijzing door de gemeente op basis van onderzoeken van de Wmo-adviseurs, die zelfs juridisch werd getoetst.

Hoogleraar Peer van der Helm vindt dat er indicaties kunnen worden gesteld die aantonen dat een hulphond in het kader van de Wmo en Jeugdwet de participatie en zelfredzaamheid van inwoners met een zorgvraag bevorderen. Zeker waar het PTSS (*), ernstige lijdensdruk, langer durende hulpverleningsgeschiedenis, instellingsongeschiktheid of motivationele redenen betreffen.

‘’De conclusie dat een hond ondersteunend kan zijn voor een inwoner met die belemmeringen kunnen wij wel volgen’’, zei Eskes. ‘’Maar de conclusie van Van der Helm dat dit vanuit de Wmo de maatwerkvoorziening moet zijn, onderschrijven we niet. Rotterdam onderzoekt wat de belemmeringen zijn in zelfredzaamheid en participatie. Daarbij komen ook de behandelmogelijkheden, het netwerk en onder meer de werkelijke zorgvraag aan de orde. En op basis van het onderzoek kent de gemeente een maatwerkvoorziening toe, die zo licht als kan en zo zwaar als nodig is. Een voorziening sluit aan op behandelmogelijkheden en is adequaat. Vaak is dit een vorm van persoonlijke begeleiding.’’

Ook op de vraag van de Partij voor de Dieren of Rotterdam bereid is om het beleid toch te kantelen in samenspraak met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten blijft het antwoord nee. ‘’Zoals gezegd houden we ons zorgvuldig aan de wet en de Verordening om maatwerk te leveren, op basis van zorgvuldig onderzoek. Dat biedt inwoners in de eerste plaats rechtszekerheid’’, aldus Eskes, die inmiddels op de portefeuille Zorg is opgevolgd door Maarten Struijvenberg van Leefbaar Rotterdam. 

*Alzheimer. Eetstoornis. Dwangstoornis. Stress. Borderline. Asperger. Depressie. Misofonie. Dementie. Burn-out.