Rotterdam pampert de Raad van State met aankoop Gamma

28 January 2022, 01:43 uur
Politiek
mainImage

door Jan D. Swart

De grond en de opstallen van Gamma naast de Veranda op Zuid zullen zo goed als zeker door de gemeente Rotterdam worden aangekocht. Het stadsbestuur geeft daarmee twee signalen af. De eerste naar de betaald voetbaltak Feyenoord, zo van: en nu jullie. De tweede om de Raad van State te pamperen, die het heilige bestemmingsplan moet goedkeuren.

Tijdens de voorbespreking in commissieverband was er gisteravond op het stadhuis alleen van enkele oppositiepartijen weerstand hoorbaar. De coalitie sloot – zoals bij alle voorstellen die de afgelopen vier jaar met de bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion te maken hadden – tot aan de laatste snik de rijen. Het wordt straks bij stemming in de gemeenteraad de laatste 23-22 uitslag in het kader van Feyenoord City voordat Rotterdam gaat kiezen. En het is zelfs niet ondenkbaar dat het een walk-over wordt voor de verantwoordelijke wethouders Van Gils en Kurvers, want Denk, PVV, SP en Nida deden niet eens meer mee aan het voorbereidende debat. Het woord murw viel.

Eigenlijk zou de Stigam, de overkoepelende stichting die het omvangrijke Feyenoord City-project managet, de Gamma moeten uitkopen, maar die is blut. Niet failliet, maar het zit zonder liquide middelen. De gemeente moet de investering zodoende ‘even voorschieten’ en aangezien dit zonder risico kan, liggen de rekenmeesters van het stadsbestuur er niet wakker van. Bouwwethouder Kurvers zei zelfs dat men zich met de aanschaf van de grond denkbeeldig zou ‘’kunnen prepareren op een uitkomst die we niet willen.’’ Daarmee bedoelde hij: sec bouwen van woningen. In wezen z'n passie.

Toch is dat weliswaar niet de bedoeling, want dan moet er een nieuw bestemmingsplan komen. Zeker als de bvo Feyenoord in april alsnog eieren voor zijn geld kiest en nee zegt tegen de nieuwbouw. In dat geval is het voor een bouwwethouder wel handig als het hele werkgebied inmiddels is opgekocht. Ook trouwens als de voetbaltak ja zegt.

Ik schaam me

Raadslid Ellen Verkoelen (50Plus) sprak van een flutconstructie. Ze vond het voorstel bijna ‘’onbehoorlijk bestuur’’ en zei: ‘’ik schaam me.’’ Ook haar collega Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren) zat met grote verbaasde ogen in de camera te kijken. ‘’Alles wat niet deugt komt in Feyenoord City samen’’ en Robert Simons, de fractieleider van Leefbaar Rotterdam, had het als voormalige bouwwethouder inzake de Stigam over ‘’een black box en een moeras.’’

Dat is de Stigam ook een beetje, want niemand heeft inzicht in de financiële status van die stichting. Bouwer Heijmans-topman Van der Gugten zit in de Raad van Toezicht. Twee van zijn bv’s maken deel uit van de directie/bestuur van de Stigam. Hij bepaalt dus mede hoeveel de twee Heijmansbedrijven verdienen en roept dus nu ook wanneer er geen geld is. De bedrijfsvoering blijft door geheimzinnigheid omgeven.

Tunnelvisie

Er vielen trouwens nog méér harde woorden van de kant van de drie oppositiepartijen: compleet gestoord, ingeluisd, warmtebedrijfgevoelens en tunnelvisie. Ook genoeg is genoeg, omdat de gemeente ook al het bodemonderzoek van 1 miljoen bleek te hebben voorgeschoten. Maar het hielp allemaal weinig. Met de aankoop wordt namelijk geen enkel financieel risico gelopen, omdat de grond altijd nog voor grazige torenflats gebruikt kan worden. Die optie zou de VVD trouwens ook uitstekend vinden, mits de Raad van State dan wel zo fideel is om een nieuw snelheidsbestemmingsplan af te geven. In een land als Nederland lukt dat echter nooit. Daarom gokt men op het bestaande plan en geldt de aankoop van de Gamma als een extra stimulans naar de betaaldvoetbaltak om in april ja te zeggen. 

Even rolde raadslid Postma van GroenLinks vermoeid met z'n ogen en verzuchtte toen zoiets als: maar over een half jaar weten we dat nog niet.