Rotterdam rammelt met de buidel voor schone energie

14 July 2022, 17:44 uur
Politiek
mainImage
GHR

Ook het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam - met Leefbaar en de VVD als de grootste partijen - is gul voor nieuwe projecten die ervoor moeten zorgen dat energie schoner, slimmer en zuiniger wordt. En D66 mag het geld weggeven en men behoefde donderdag maar naar de uitdrukking op het gezicht van de nieuwe klimaatwethouder Chantal Zeegers (inderdaad van D66) te kijken om een bevestiging te krijgen van de indruk dat ze dit ook graag doet. Zeven Rotterdamse initiatieven ontvingen een financiële bijdrage uit het Smart Energy Systems (SES)-programma. In deze subsidieronde zijn er opvallend veel haven- en industriegerelateerde projecten. De subsidie bedraagt maximaal 100.000 euro per deelnemer.

De volgende 7 nieuwe duurzame innovaties ontvangen de SES-subsidie:

1.       Proton Ventures
Werkt aan de technische en economische haalbaarheid van een grootschalige ammoniakkraker. Met deze innovatie wil Proton Ventures ammoniak voor het transport van waterstof aantrekkelijker maken.

2.      Battolyser
Ontwikkelt een pilotfabriek voor de productie van een batterij en ‘elektrolyser’ (chemische reactie) in één.

3.      Iron Fuel Technology
Ontwikkelt een commerciële toepassing van het opslaan van energie in en het vrijmaken van energie uit ijzerpoeder.

4.      Hysilabs
Test de haalbaarheid van infrastructuur voor ‘hydrosil’ als waterstofdrager.

5.      Blockchain Fieldlab TILISA
Test de haalbaarheid van op blockchain (nieuw digitaal netwerk) gebaseerd platform dat de gewenste participatie van burgers, bedrijven en maatschappelijke partijen in duurzame energie projecten zoals zon en wind toegankelijk maakt.

6.      Hydrozine aggregaat
Doet een haalbaarheidsstudie naar een ‘hydrozineR’ (mierenzuur) aggregaat als duurzame vervanger van dieselaggregaten.

7.      Data Safe House
Ontwikkelt een onafhankelijke digitale ‘kluis’ voor het veilig en vertrouwelijk delen van publieke en private gegevens voor het maken van investeringsbeslissingen in het kader van de energietransitie.

Sinds begin 2021 heeft de gemeente Rotterdam het programma opgezet om slimme en duurzame innovaties verder te helpen. Tijdens de eerdere drie rondes zijn al 19 innovaties aan de slag gegaan met de subsidie. Het SES-programma omvat nu in totaal 26 innovatieprojecten.

Met de subsidie ondersteunt de gemeente Rotterdam bedrijven bij de doorontwikkeling van hun innovatie. Denk aan een haalbaarheidsonderzoek gericht op een vervolg investering, een experiment of een combinatie daarvan. De gemeente wil hiermee het aantal innovaties dat de volgende stap succesvol neemt opschalen. Naast de subsidie faciliteert de gemeente de SES-projecten met een vast aanspreekpunt en krijgen ze toegang tot een netwerk van partners en kennis. Het SES-programma werkt nauw samen met partners in de regio.