Rotterdam scoort van alle 352 gemeenten in 2021 het laagste op ecologisch kapitaal. Dat blijkt uit de cijfers van het Nationale Monitor Duurzame Gemeenten. Geen nieuw signaal, want volgens Ruud van der Velden van de Rotterdamse Partij voor de Dieren is dat al jaren zo. ‘’Een treurige constatering”, vindt hij.
De prestaties van de gemeenten worden bepaald op basis van zeven thema’s: bodem; water; lucht; externe veiligheid en hinder; natuur en landschap; energie; en afval en grondstoffen. Van der Velden zegt te weten dat de nieuwe coalitie in Rotterdam de achterstand erkent en dat zij in haar akkoord ook heeft opgenomen dat de stad moet worden getransformeerd van een grijze- naar een groene stad. ‘’Maar gaat u dit beleidsvoornemen ook daadwerkelijk gestand doen?’’, heeft hij wethouder Karremans gevraagd.
En om hem te herinneren wat er in het akkoord staat, herhaalt de fractievoorzitter van de PvdD in een uitvoerige pleidooibrief voor de zekerheid de hele tekst: ‘’We initiëren 50 aansprekende klimaatadaptieve projecten in de openbare buitenruimte (denk aan het toevoegen van groen en/of bomen, buffers voor regenwater etc.), op bijvoorbeeld (school)pleinen en straten met als doel het beperken van hittestress, droogte en regenwateroverlast. De komende 4 jaar gaan we 40 hectare bijenlandschap realiseren. Hiermee voegen we bijna 10% areaal toe aan het bestaande bloem- en kruidenrijk graslandschap in de stad.”
Met als slotvraag: ‘’Hoe gaat u dit vangen in actieprogramma’s of beleidskaders? En hoe houdt dit verband met het opkrikken van de prestaties van de gemeente op de indicatoren uit de Nationale Monitor Duurzame Gemeenten?’’