Rotterdam stopt transitie kantoor naar woning

2 February 2023, 07:05 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam
Wethouder Zeegers

door Jan D. Swart

Rotterdam doet geen extra moeite meer om kantoren te transformeren naar woningen. Een opmerkelijk besluit van bouwwethouder Zeegers in een tijd dat starters en jonge gezinnen nog altijd geen woning kunnen vinden. Maar de grote leegstand van kantoren sinds de crisis van 2008 schijnt cijfermatig voorbij te zijn. Het actuele leegstandspercentage zit nu rond de 7 procent en is daarmee weer in balans met vroeger. Dat schijnt belangrijker te zijn dan de woningnood.

In bijzondere gevallen is Zeegers wel bereid een uitzondering te maken, maar dan gaat het om maatwerk en moet alles passen binnen de heilige bestemmingsplannen. Transformatie-initiatieven die in de zogenoemde ‘kansarme’ gebieden liggen zullen in dat verband individueel moeten worden beoordeeld, maar zijn daardoor in principe iets kansrijker. Overigens niet in het (oude) havengebied. Wie daar een kantoor omgezet krijgt naar woning is een tovenaar.

De rem op transitie van kantoor naar woning is mede veroorzaakt omdat er in Rotterdam sinds de crisis in 2008 nauwelijks nog nieuwbouw van kantoren heeft plaatsgevonden. Daardoor is totale voorraad afgenomen. In een gezonde kantorenmarkt is een leegstandspercentage van 6 tot 8% nodig om ondernemers de mogelijkheid te geven te verhuizen bij groei of om nieuwe toetreders ruimte te bieden. Nu is die dus 7%.

‘’De stijging van bouwkosten treft trouwens niet alleen de woningbouw, maar ook de nieuwbouw van kantoren, waardoor er op korte termijn ook geen grote toevoeging van kantoren te verwachten is’’, zegt Zeegers. ‘’Bovendien zijn er weinig panden die in zijn geheel leegstaan. Het leegstandspercentage betreft met name leegstaande vloeren binnen kantoorpanden. Voor de panden die wel in zijn geheel leegstaan, zijn over het algemeen al plannen voor herontwikkeling, bijvoorbeeld RISE, Hart010 of Coolsingel 75.’’