Dagblad010 | Rotterdam voegt elektrische veegmachine toe aan wagenpark
mainImage

Rotterdam voegt elektrische veegmachine toe aan wagenpark

Links: Wethouder Bonte
7 oktober 2020, 17:51 uur
Politiek

De gemeente Rotterdam voegt opnieuw een elektrische veegmachine toe aan haar wagenpark. De Swingo is een bekende in het straatbeeld en van de gemeente. Het is een kleinere variant dan de traditionele veegmachine en veegt onder andere fietspaden en winkelplinten schoon. Met dit voertuig gebeurt dat voortaan zonder uitstoot omdat hij elektrisch rijdt.

Hiermee draagt de gemeente bij aan de doelstelling van het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. “Elektrische vuilniswagens en veegmachines zijn niet alleen schoner, maar ook veel stiller. In meerdere opzichten dus een aanwinst”, licht transitiewethouder Arno Bonte toe. De doelstelling van de gemeente is om uiterlijk in 2030 haar wagenpark volledig emissievrij te hebben.

Rotterdam heeft op dit moment al 527 elektrische scooters en fietsen, 213 elektrische- en 204 hybride personenwagens, 37 elektrische bestelbussen, 2 hybride en 2 volledig elektrische vuilniswagen en drie kleinere elektrische veegmachines.

De e-Swingo is uitgevoerd met een zogenoemde datacontroller, die tijdens het gebruik waardevolle informatie verzamelt over de veegwerkzaamheden en houdt ook de route bij. Ook wordt het energie gebruik uitvoerig gemeten. Met die data kan Stadsbeheer de planning van de reinigingswerkzaamheden zo efficiënt mogelijk plannen en de laadinfrastructuur zo optimaal mogelijk inrichten. 


Foto: Gemeente Rotterdam