In Rotterdam staan 380 formulieren online bij de gemeente waarop aan de inwoners van deze stad naar hun geslacht wordt gevraagd. Van die PDF-formulieren worden er 370 tegen het licht gehouden om goed te kunnen afwegen of de gendervraag nog wel gesteld hoeft te worden. Als dat echt noodzakelijk blijkt wordt aan de als sinds mensenheugenis gebruikelijke aanduiding m/v nu ook de aanduiding non-binair toegevoegd.
Door het inloggen met DigiD vindt een koppeling plaats met de Basisregistratie Personen (BRP), waardoor de sekse vaak automatisch wordt ingevuld.
De verandering is een politiek initiatief. Afkomstig van GroenLinks (raadslid Larissa Vlieger), met steun van de zusterpartijen BIJ1, Volt en old chap Coskun (voorheen Cornelisse) van de SP. Ook de meerderheid van de gemeenteraad ging akkoord.
De aanpassing in 370 gevallen betreft het verwijderen van m/v of - in een enkel geval- het toevoegen van de optie 'non-binair'. Voor de overige 10 formulieren is er sprake van wet- en regelgeving waardoor aanpassing (nog) niet plaats zal vinden.
Er zijn intussen specifieke richtlijnen voor het uitvragen van genderaanduiding opgesteld. Deze richtlijnen zijn opgenomen in de Huisstijlgids, die gebruikt wordt bij de totstandkoming van nieuwe formulieren. Op die manier wil men kritisch blijven vragen of de vraag wel nodig is en of de optie non-binair toegevoegd moet worden.
De raadsleden die deze aanpassing wilden hebben de stad niet op kosten gejaagd. Aanpassingen van formulieren maken onderdeel uit van de reguliere werkzaamheden van de gemeente en passen binnen bestaande begroting.