‘’De gemeente Rotterdam was niet bekend met de Fraude Signalering Voorziening en zover bekend zijn er geen bijzondere persoonsgegevens opgevraagd of ontvangen van het FSV-instrument van de Belastingdienst. Een onderzoek is daarom niet zinvol.’’
Dat heeft wethouder Karremans laten weten aan Denk-fractievoorzitter Achbar, die via een brief met de titel ‘Stop institutioneel racisme’ details wilde over de twee onderzoeken van het accountantsbureau PwC inzake ‘’de zwarte lijst’ van de Belastingdienst. Die onderzoekers spraken van "tientallen" voorbeelden waarbij de fiscus een frauderisico heeft ingeschat op basis van "persoonskenmerken zoals nationaliteit of uiterlijk voorkomen".
Hoeveel Rotterdammers een aantekening in het systeem hebben gekregen is voor het stadsbestuur onbekend. ‘’De gemeente heeft geen toegang tot dit belastingsysteem en er dus ook geen inzage in. Er is wel naar geïnformeerd, maar tot op heden kan men het juiste aantal niet aangeven’’, aldus Karremans.
Wel heeft de Belastingdienst heeft laten weten dat bij 27 burgers sprake zou zijn geweest van een informatieverzoek door gemeente Rotterdam. Van 23 van deze Rotterdammers kon inderdaad worden vastgesteld dat door cluster Werk en Inkomen een informatieverzoek is gedaan. ‘’In de overige 4 gevallen is mogelijk sprake geweest van een onjuiste registratie door de Belastingdienst. De 23 burgers waarvan we hebben kunnen vaststellen dat door ons een verzoek is gedaan zijn door ons niet actief benaderd’’, laat de wethouder weten. Ze zullen door de Belastingdienst geïnformeerd worden.