Rotterdam: wel veel 'kwetsbare jongeren' als het om bijstand gaat

20 May 2023, 06:40 uur
Politiek
mainImage
Piqsels.com

Na het indienen van een bijstandsaanvraag moeten jongeren actief op zoek naar werk en/of scholing. De gedachte die hierachter schuilgaat is dat jongeren zich meer bewust worden van hun verantwoordelijkheid om aan het werk te komen, waardoor het minder vanzelfsprekend is dat direct een beroep gedaan kan worden op een bijstandsuitkering. Utrecht schaft die zoektermijn af. Rotterdam niet.

Wel past de gemeente Rotterdam de zoektermijn al meer dan drie jaar niet toe bij kwetsbare jongeren in bepaalde categorieën, zoals jongeren die in een inrichting (bij pleegouders dan wel gezinshuis) verblijven (verbleven). Maar óók jongeren die niet staan ingeschreven in Nederland. 

In het eerste kwartaal van 2023 hebben 1.017 Rotterdamse jongeren zich met een inkomensvraag bij het Jongerenloket gemeld. Van hen kreeg 53% een zoektermijn opgelegd; 47% niet. 

Binnen die laatste groep viel 82% onder de kwetsbaren. Van de jongeren die een zoektermijn hebben doorlopen en daarna alsnog een aanvraag doen, wordt in 82% van de gevallen de bijstandsaanvraag toegekend.

''Uit bovenstaande cijfers blijkt dat we bijna de helft van de jongeren die zich bij het Jongerenloket melden, als kwetsbaar aanmerken'', merkt wethouder Tim Versnel op.