Rotterdam wijst uitgeprocedeerde asielzoekers naar de straat

12 April 2021, 01:17 uur
Politiek
mainImage
Pixabay

door Jan D. Swart

Voor uitgeprocedeerde asielzoekers geen noodopvang meer in de Maassilo. Rotterdam volgt de richtlijnen van het Rijk. Ze gaan op 1 mei voorlopig dakloos de straat op. 

Maar liefst acht Rotterdamse politieke partijen, waaronder zelfs drie uit de coalitie, probeerden het rijksbesluit om humanitaire redenen nog tegen te houden, GroenLinks voorop.

Maar het lockdown-argument ging volkomen in rook op. Alleen als het de komende twee weken met de pandemie gierend uit de hand loopt, wil wethouder De Langen nog overwegen om de noodopvang te verlengen. Maar die kans is klein.

Fractieleider Lies Roest van GroenLinks had een bataljon aan aalmoezeniers (*) bij elkaar gebeld om de verlenging van bad, bed en brood te kunnen afdwingen, maar ze was kansloos. De VVD noemde het pappen en nat houden ''symboolpolitiek van de 1e categorie.

‘’Als er met deze uitgeprocedeerde asielzoekers gesproken moet worden, mag het maar over één soort hulp gaan en dat is de hulp om hen terug te sturen naar land van herkomst’’, zei raadslid Lansink, althans in die geest. In elk geval: korte metten. 

Ook Leefbaar-raadslid Van Elck zuchtte de zucht van de Braziliaanse koffieplukker Juan Fernandez en riep: ‘’Daar gaan we weer. Eerst was er verlenging vanwege hittestress, toen door de vrieskou, vervolgens kwamen de lentekriebels en nu is de lockdown weer een reden. Straks – als de terrassen weer opengaan – moeten we deze uitgeprocedeerde asielzoekers zeker ook nog een biertje offreren. Nee, dus. Ze moeten het land verlaten. Liefst vanavond nog.’’

Omdat CDA-wethouder De Langen de richtlijnen uit Den Haag niet wilde dwarsbomen kregen Leefbaar, VVD en PVV er twee christelijke stemmen bij en tot hun grote verrassing ook nog eens vijf van D66. Einde: uitgeprocedeerde asielzoekers. Waar ze op straat blijven, kwam in de gemeenteraad niet meer ter sprake.  

(*) Pleitbezorgers voor een verlenging van de noodopvang waren: Lies Roest (GroenLinks), Tjalling Vonk (CU-SGP), Narsingh Balwantsingh (Partij van de Arbeid), Ercan Büyükçifci (Nida), Ellen Verkoelen (50Plus), Stephan van Baarle (Denk), Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren), en Aart van Zevenbergen (SP).