Rotterdam wil 'verborgen vrouwen' sneller vinden

1 September 2021, 11:44 uur
Politiek
mainImage
Pixabay

In de eerste helft van 2022 start de gemeente Rotterdam een communicatiecampagne van een meldpunt waar professionals en Rotterdammers vermoedens en signalen van ‘verborgen vrouwen’ op een eenvoudige manier kunnen doorgeven.

In Rotterdam leven naar schatting een paar honderd vrouwen in een vorm van gedwongen isolement. Deze vrouwen worden door hun partner en/of (schoon) familie ernstig beperkt in hun vrijheid en belemmerd in hun recht op zelfbeschikking. Hierdoor kunnen deze vrouwen niet vrij participeren in de samenleving. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor deze vrouwen, maar ook voor hun kinderen, die hier dagelijks getuige van zijn.

De gerichte integrale aanpak van ‘verborgen vrouwen’ maakt gebruik van getrainde sleutelpersonen voor voorlichting en vroegsignalering (een mix van professionals en vrijwilligers in de wijken), wijknetwerkpartners, Huiselijk Geweld Experts van de wijkteams, Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR) en stedelijke samenwerkingspartners.

De afgelopen jaren is de aanpak op basis van gesprekken met ervaringsdeskundigen en kwalitatief onderzoek naar de doelgroep steeds verder aangescherpt. Het stadsbestuur zegt ‘’het uiterst belangrijk te vinden om hierop te blijven inzetten en deze Rotterdamse vrouwen zo goed mogelijk te helpen.’’

Rotterdam heeft sinds 2015 een stevige aanpak van schadelijke traditionele praktijken ontwikkeld, als onderdeel van de brede aanpak van huiselijk geweld. De aanpak van verborgen vrouwen vormt hier een belangrijk onderdeel van.

Als schadelijke traditionele praktijken noemt burgemeester Aboutaleb huiselijke geweldsvormen, zoals uitbuiting, verminking en onderdrukking, die voortkomen uit orthodoxe of conservatieve tradities en strikte opvattingen over seksualiteit en man/vrouwrollen. Uitingsvormen hiervan zijn eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating, huwelijkse gevangenschap, verborgen vrouwen en vrouwelijke genitale verminking.

Aboutaleb schrijft dit in een brief aan de fractie van de PVV, die schriftelijk vragen had gesteld naar aanleiding van een onderzoek van Prof. Dr. Ruud Koopmans waarin hij concludeert dat 55 procent van de stellen waarvan de vrouw een hoofddoek draagt fundamentalistisch is. Die constatering wordt overigens niet door het stadsbestuur gedeeld.