Rotterdam zet in op 'herontdekking' ouderentalent

6 November 2023, 16:09 uur
Politiek
mainImage
Gemeente LV

De dubbele vergrijzing zorgt voor een flinke toename van het aantal ouderen. Nu is 16% van de Rotterdammers 65+. In 2040 is dat 18,2%, waarbij de grootste groei in de leeftijdsgroep van 75-plussers zit. Het is van groot belang dat die ouderen zo lang mogelijk fit, vitaal en gezond blijven, vindt wethouder Buijt van Zorg, Ouderen en Jeugdzorg, die komende woensdag in het Theater Zuidplein zijn actieprogramma presenteert waarbij het inzetten van de talenten van de ouderen een van de speerpunten is.

''Met een talentscan kunnen ouderen (her)ontdekken wat ze leuk vinden om te doen en in sommige gevallen helpen trainers daarbij om passend vrijwilligerswerk voor pensionado’s te vinden. Ook zijn er workshops, dansmiddagen en culturele activiteiten mogelijk'', aldus Buijt.

De actieagenda heeft speciale aandacht voor ouderen in seniorencomplexen. Het stadsbestuur van Rotterdam zet in op sociale huismeesters en breidt het college het aantal thuisplusflats uit. ''Ouderen wonen daar dicht bij elkaar zodat zorg en welzijn slim georganiseerd kunnen worden. Ook is het makkelijker om contact te hebben met andere ouderen.''

Rotterdam zet in op het (her)openen en verduurzamen van wijk- en zorgrestaurants, waarvan er de laatste jaren veel zijn gesloten. Met een subsidie voor onder andere kleine verbouwingen, de aanschaf van keukenspullen, het vergroten van de bekendheid of het organiseren van activiteiten voor ouderen, kunnen de restaurants weer een ontmoetingsplek worden dichtbij in de wijken.

Buijt: “Als je gezond bent en lichamelijk fit, dan kun je veel beter genieten van het leven. Ouderen die willen kunnen actief blijven door vrijwilligerswerk te doen. Voor andere ouderen of jongeren, zodat ze hun levenservaring kunnen inzetten. En waar het nodig is, zorgen we goed voor ouderen. We stimuleren ontmoeting en sociale contacten, zodat ook ouderen elkaar kunnen ondersteunen.”