mainImage

Rotterdamse kunstinstellingen dreigen deuren te sluiten

22 september 2022, 09:54 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De directeuren van de Rotterdamse Kunstinstellingen hebben de noodklok geluid. In een gezamenlijke brief aan kunstwethouder Said Kasmi laten zij weten dat zij de energiekosten niet meer kunnen betalen en ook niet kunnen opvangen in de prijzen die zij rekenen aan het publiek. De kans bestaat dat veel instellingen hun deuren moeten sluiten.

De energielasten zullen in de kunstsector oplopen van 13% tot torenhoog 400%. Er is verder een arbeidsmarktcrisis, geen compensatie door middel van subsidies op de indexatie op huurlasten (9,7%) en een versnellende klimaatcrisis ‘’waarvoor nú investeringen nodig zijn in het maatschappelijk vastgoed van de stad.’’, schrijven Olof van der Wal en Caroline Pietermaat namens de voorzitters.

‘’Tel daarbij op’’, voegen zij eraan toe, ‘’dat het voor zelfstandige makers nog amper mogelijk is het hoofd boven water te houden en het resultaat is dat culturele organisaties in Rotterdam keuzes moeten maken die het (culturele) klimaat van de stad niet ten goede komen.’’

Het verhogen van de toegangstickets en contributies is geen issue. In dat geval zou kunst en cultuur slechts voor de happy few toegankelijk, ‘’met als gevolg een enorme verschraling voor het welbevinden van de Rotterdammer.’’ Met andere woorden: stadsbestuur, kom met een andere, creatieve oplossing.


Foto: LMOFOTO