Rotterdamse studentenstewards jagen op herrie-studenten

1 March 2023, 07:00 uur
Politiek
mainImage

Studentenstewards gaan in Kralingen nu zelf studenten coachen om minder lawaai te maken. Of het lukt is een tweede, maar ze krijgen er wel voor betaald

Kralingen is de meest verkamerde studentenwijk in Rotterdam en er is structureel overlast. Wel minder dan voorheen. Op de stoplichtlijst van wethouder Karremans blijven weliswaar drie studentenhuizen al jaren op rood staan - zonder dar hij ze noemt - maar verder is er een daling van de narigheden. Toch houden hij en anderen er rekening mee dat vooral het einde van het coronatijdperk hiervoor gezorgd heeft. Studenten gaan nu weer de kroeg in. De thuisherrie neemt hiermee af. 

De inzet van studentenstewards is onderdeel van de aanpak ‘Samen Leven in Kralingen’, waar vier partijen bij betrokken zijn: de bewonersgroep Stichting STOK (Stop Overlast Kralingen), de wijkraad Kralingen, de betrokken studentenverenigingen en wethouder Karremans, zelf ooit ook een bierdrinkende student aan de Erasmus Universiteit.

‘’Na een periode van waarschuwen wordt nu frequent een procesverbaal uitgeschreven voor onder andere alcohol op straat, wildplassen, vervuiling, geluidsoverlast en verkeerd geplaatste deelscooters’’, laat hij weten.

Politie en Stadsbeheer richten zich met name op 17 geprioriteerde straten waar de meeste overlast wordt ervaren. Sinds 1 juli 2022 is er ook geregeld inzet in het weekend tot 2.00 uur.