De Rotterdamse ‘uitvinding’ om piepkleine studio’s zoals in de Startmotor mee te tellen als sociale huurwoningen heeft haar langste tijd gehad. Ook de Rotterdamse werkwijze á la Smeetsland en Tweebostoren om corporaties slechts sociale nieuwbouw te gunnen als deze na verhuizing van de eerste huurder de woningen overhevelen naar de duurdere, vrije sector moet van tafel.
Aedes pleit ervoor om te stoppen met het meetellen van deze nep sociale woningen - zoals ook minister De Jonge ze noemt - in de categorie sociaal. Het zou betekenen dat de Woonvisie 2030 van Rotterdam compleet moet worden herschreven.
De branchevereniging van corporaties hanteert een ruime definitie van het begrip nep sociaal. Aedes: ''Onder nep sociale huur verstaan wij woningen die niet door corporaties gebouwd en verhuurd worden, waarbij er niet passend wordt toegewezen, waarbij er geen aandacht is voor aandachtsgroepen, waarbij er niet aan leefbaarheidsprojecten gedaan wordt.''
Als ook de Rekenkamer de Aedesdefinitie overneemt in haar binnenkort te publiceren onderzoek Bouwen in balans over het bouwbeleid van Rotterdam, kan de conclusie van de Rekenkamer niet anders zijn dan dat de Woonvisie 2030 in haar huidige versie bij het oud vuil mag.
Overigens zal de Rekenkamer, naar verluidt, ook om andere redenen het college van burgemeester en wethouders aanbevelen om een actuelere Woonvisie te maken.