Het op 6 februari jl. verschenen rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichting en Veiligheidsdiensten waaruit blijkt dat de politie onrechtmatig hele bevolkingsgroepen in de gaten hield is in het verkeerde keelgat geschoten bij de Rotterdamse tak van Volt. Het gaat om de onderzoeksperiode die duurde van 23 februari 2022 tot en met 1 juli 2022 bespioneerde. ‘’Al eerder bleek dat de politie al vele jaren en op grote schaal illegaal burgers bespioneert en nu blijkt dat er na signalen over ‘enkele personen’ hele groepen zijn onderzocht’’, schrijft raadslid Imane Elfilali vol verontwaardiging aan burgemeester Aboutaleb.
‘’Volgens de toezichthouder zijn dit groepen die bestaan uit personen met overeenkomsten op etnisch vlak, religieuze overtuiging, of beroepsgroep. Wij vinden dit zeer ernstig en keuren het onrechtmatig in de gaten houden van bevolkingsgroepen af’’, voegt ze er verklarend aan toe, zonder overigens te weten om welke groepen dit gaat.
Volgens minister de Jonge van Binnenlandse Zaken is het noodzakelijk om een beeld op te bouwen van een gemeenschap wanneer er sprake is van dreiging, en dat dit onder voorwaarden mag. ‘’Zijn er dan zaken bekend waarin dit in Rotterdam op een rechtmatige dan wel onrechtmatige manier is verlopen in het verleden?’’ wil de fractie van Volt weten, die als het om groene onderwerpen gaat een filiaal is van GroenLinks en bij het waken over privacy net zo allergisch is als D66.