Rotterdamse zwerversnarigheid wordt eindelijk een debat

14 June 2024, 18:27 uur
Politiek
mainImage
Simons Ceulemans, Leefbaars beste debater

Bewoners van een groot appartementencomplex aan de Schiekade tegenover het Ungerplein gaan al geruime tijd gebukt onder ernstige overlast en vervuiling door daklozen die overnachten in en rond het complex. Achtergelaten matrassen, tassen vol bijeengeraapte huisraad, ontlasting, sporen van drank- en drugsgebruik en vuilnis uit opengetrokken prullenbakken vormen het decor van nieuw Rotterdam. Leefbaar Rotterdam is dit gedrag en het onverkwikkelijke beeld spuugzat en wil er binnenkort met het stadsbestuur over in debat.

De vraag is wel, met wie? Het probleem valt onder zorg (wethouder Buijt), maar riekt meer naar onveiligheid, zodat Leefbaar-raadslid Simon Ceulemans waarschijnlijk ook de burgemeester als hoofd van de politie bij de noodzaak voor een oplossing zal betrekken. Tijd voor daadkracht, vindt Leefbaar. De viezigheid van de zwervers is namelijk niet alleen zicht- en merkbaar aan de drukke Schiekade, maar ook elders in het centrum.

Behalve Leefbaar Rotterdam heeft ook Hennie van Schaik van de Jongere Ouderen Unie het probleem trouwens meermalen aan de kaak gesteld. Rotterdam staat namelijk voor een enorm dilemma. Voor het oppakken van zwervers (een lievere term is: daklozen) is nauwelijks capaciteit, voor het pappen- en nathouden via de Pauluskerk geen volwaardige meerderheid, ook geen geld (bezwaar: het heeft een aanzuigende werking), maar wat dan?

Een debat. Ook de fractie van de ChristenUnie kan haar borst nat maken, want die partij is niet alleen populair maar sinds de slaapbankjesaffaire op het Centraal Station wereldberoemd onder de daklozen.    

Stadsbeheer heeft het schoonspuiten van de onderdoorgangen van het appartementencomplex overigens weer hervat, nadat het aanvankelijk uit wanhoop gestopt was. ‘’Een goede stap waar de bewoners erg blij mee zijn’’, laat Ceulemans tactisch weten. Om er onmiddellijk aan toe te voegen: ‘’Maar de overlast zelf houdt echter onverminderd aan. Vrijwel dagelijks blijf onze fractie meldingen en foto’s van bewoners ontvangen van slapende daklozen in de onderdoorgangen en de centrale hal.’’