'bedreigingen Aboutaleb onacceptabel'

25 June 2018, 14:36 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren willen de doodsbedreigingen aan het adres van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb keihard aanpakken. In een interview op BNR Nieuwsradio noemen de twee kabinetsleden de bedreigingen 'verschrikkelijk' en 'zeer ernstig'.

''We moeten keihard optreden. Als er aanwijzingen zijn van dit type acties richting politici staan we schouder aan schouder. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat politici hun werk kunnen doen'', aldus Rutte tegenover BNR.

[caption id="attachment_38395" align="alignleft" width="500"] Burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens het NOS-televisieprogramma Studio Rusland. Bron foto: NOS (screenshot)[/caption]

Ollongren (Binnenlandse Zaken) kwam per toeval maandag met een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat bedreigingen bij politici steeds vaker voor komen. ''Hier moet de politie aan te pas komen. Aboutaleb heeft precies de juiste acties ondernomen, namelijk aangifte doen. Ik vind het echt onacceptabel.''

 

Aboutaleb gaf zondagavond in het NOS-WK-programma Studio Rusland toe dat hij te maken heeft gehad met doodsbedreigingen, omdat hij de demonstratie van Pegida bij de Lalelie Moskee in Rotterdam-Charlois heeft laten doorgaan. Anti-islambeweging Pegida wilde daar, pal voor de moskee, varkens gaan barbecueën. De politieke partij DENK riep Aboutaleb op het matje in de raadszaal. Zij wilden tekst en uitleg over de gronden waarop Aboutaleb de betoging toestond.

Na het debat met DENK kwam de doodsbedreiging aan het adres van de Rotterdamse burgemeester binnen. Aboutaleb besloot om zijn werkdag niet af te maken en naar huis te gaan. Sindsdien wordt hij extra beveiligd.