Slechts 1% in Rotterdam negatief over veiligheidscamera's

5 August 2021, 00:18 uur
Politiek
mainImage
Karremans (links)

Bewoners van onveilige straten in Rotterdam kunnen zich bij de politie, de gebiedscommissie, de wijkraad of het veiligheidsloket van de gemeente melden met overlastmeldingen en grote kans dat dit leidt tot het plaatsen van camera’s.

VVD-fractieleider Karremans, die over een maand wethouder is, vindt dat bedreigde Rotterdammers die kans niet aan zich voorbij moeten laten gaan. ‘’We hebben sinds kort geregeld dat je dit verzoek via de site van de gemeente kan indienen’’, twittert hij.

De stimulans is weliswaar zeer tegen de zin van de Rotterdamse fractie van D66, maar dat uitzonderlijke standpunt wordt op de site van de gemeente weerlegt met cijfers. Uit een enquête blijkt namelijk dat de meeste Rotterdammers (84 procent) weten dat de gemeente cameratoezicht inzet om de openbare orde te herstellen. Bijna een kwart van de Rotterdammers (23 procent) staat zeer positief tegenover cameratoezicht en 65 procent is positief. Slechts 3 procent is negatief, 1 procent zeer negatief. 

De burgemeester kan besluiten camera's te plaatsen als een gebied vaak problemen met de openbare orde heeft. De camera’s houden de omgeving in de gaten. Samen met de politie kan de gemeente op deze manier snel ingrijpen als dat nodig is. Uit onderzoek blijkt dat de inzet van cameratoezicht een preventieve werking heeft. De tekst van de gemeentesite laat er geen discussie over bestaan.

Camerabeelden

De beelden worden veertien dagen bewaard. Deze kunnen ook achteraf gebruikt worden bij de opsporing van daders van strafbare feiten. Het opvragen en veiligstellen van beelden is alleen mogelijk met een aangifte bij de politie. Dit moet binnen zeven dagen gebeuren. De Rotterdamse Elektrische Tram (RET) beschikt over camera’s in en om het metronetwerk. Deze camerabeelden worden bij incidenten doorgeschakeld naar cameratoezicht.