Er hebben slechts drie Rotterdammers gebruik gemaakt van de versnelde en kosteloze procedure om hun achternaam te laten veranderen omdat die verwees naar het koloniale en slavernijverleden. De regeling bestond sinds 2013.
Diaspora Wellhouse heeft gedurende deze periode persoonlijke begeleidingstrajecten verzorgd, maar het kwam slechts 3 keer tot een aanvraag. Landelijk 38 keer. De eis van het aantonen van psychische hinder was inmiddels geschrapt.
Rotterdammers was de naamsverandering aangeboden na de voltooiing van het onderzoek door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. In drie boeken werd toen (2020) aangetoond dat Rotterdam, net als andere Nederlandse (haven)steden, vanaf 1600 een rol speelde in de Nederlandse koloniale handel en slavernij. Rotterdam was in de 17e en 18e eeuw een belangrijke deelnemer in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC) en leden van het stadsbestuur waren daarbij betrokken.
Op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, op vrijdag 10 december 2021, heeft het college van Rotterdam excuses aangeboden voor de rol van haar voorgangers in koloniale tijden vanaf de 17e eeuw. Hiermee erkende het college de rol van toenmalige stadsbesturen in het kolonialisme, de slavernij en de invloed daarvan op de stad van nu.
Mede door de publiekscampagnes, de inzet van de ambassadeurs en de media-aandacht werden – in tegenstelling tot de cijfers over naamsverandering – wel meer dan 35.000 exemplaren van het publieksboek Koloniaal Rotterdam gratis afgehaald in alle bibliotheken in Rotterdam, terwijl de wandelapp Koloniaal Rotterdam tot op heden ruim 1.000 keer gedownload is.