Slimme lantaarnpalen in Rotterdam doen geen kwaad, Nadia

13 December 2020, 01:35 uur
Politiek
mainImage
Links: raadslid Arsieni (boven) en burgemeester Aboutaleb (onder)

door Jan D. Swart

De Rotterdamse VVD heeft de pijnbuurt Essenburg weer teruggebracht in het zoeklicht van de camera’s. Hard nodig na een serie gewelddadigheden met grove hulpmiddelen. Daarom is het de liberalen een raadsel waarom raadslid Nadia Arsieni van D66 die spotlights zo griezelig vindt.

Er hoeft in Rotterdam maar ergens het woord camera gezegd of geschreven te worden of ze staat op haar achterste benen en altijd is de angst voor privacyverlies haar drijfveer. Ze wil niet dat de Rotterdammer gecontroleerd wordt. Ook is ze mild als het gaat om lachgas. Mild voor de eigenaren van duistere shishalounges, maar niet voor Joost Eerdmans van Leefbaar als hij ’s zomers bij strandweer politiehonden bij de uitgang van het Metrostation in Nesselande wil. Dat vond ze ‘fascistoïde’.

De nieuwste vrees van raadslid Arsieni zijn de mobiele camera auto’s voor de handhaving van de coronamaatregelen. Nieuwe risico’s voor haar vrijheid. ’’Onder de noemer van informatiegestuurde handhaving (i-handhaving) wordt steeds meer data over menselijk verkeer verzameld via sensoren en camera’s.’’

Ze was geschrokken van het bericht dat er in Rotterdam, naar haar vermoeden in het grootste geheim, een proeftuin bestaat die nauwelijks bekend is: de Fieldlab Lombardijen. ‘’Er zijn maar liefst 48 slimme lantaarnpalen geplaatst, die blijken allerlei zaken te kunnen waarnemen en opslaan’’, schreef ze boos en bibberend aan de burgemeester. ‘’Risico’s voor privacy en discriminatie.’’ Kortom, ze wilde hom of kuit over de precieze rol van de gemeente Rotterdam bij dit experiment.

En nu rustig slapen

Maar in zijn beantwoording blijkt burgemeester Aboutaleb er niet heet of koud van te worden. Het kwam er op neer: het is simpel inbraakvrij programma. De bewoners zijn tijdig geïnformeerd. Ze hebben een adres gekregen waar ze altijd kunnen binnenlopen als er vragen zijn. Het Fieldlab Inbraakvrije wijk werkt op basis van geluid- en looppatronen. Het kan het gedrag van inbrekers tijdig beïnvloeden. Met behulp van de slimme lantaarnpalen worden alleen geluidsfrequenties en looppatronen vastgelegd. Er worden niet meer gegevens verwerkt dan noodzakelijk om looppatronen in kaart te brengen. Bovendien zijn de looppatronen en de geluidsfrequenties niet tot personen te herleiden. De data wordt direct bewaard op een beveiligde server in een beveiligde ruimte in een Regionaal Veiligheidslab. Zelfs nog helemaal nog in Helmond. En de looppatronen bestaan slechts uit het registreren van plaats en tijd.

Nadia Arsieni vroeg ook nog of de lantarenpalen aan wifi-tracking doen? Antwoord: Nee. Kunnen de palen telefoons traceren via Bluetooth, WiFi, 4G en of 5G en informatie uitlezen uit telefoons? Antwoord: Nee. Waarna de laatste geruststelling volgde. ‘Er worden geen gedragingen gevolgd.’’

Aboutaleb schreef z'n antwoorden op een manier van: en ga maar rustig slapen, Nadia, heus we kunnen je niet zien.

Er volgen trouwens nog veel meer van deze slimme lantaarnpalen. Misschien ook wel op de Kop van Zuid.