‘Snel korte metten met verkeersaso’s in de stad’

4 June 2020, 09:58 uur
Politiek
mainImage

Rotterdam wil in de binnenstad auto’s gaan bekeuren door geluidsmetingen uit te voeren. Op basis van geluid kunnen auto’s die te hard rijden beboet worden. Hoe veel geluidsflitsers er komen en per wanneer deze operationeel zijn, is nog onduidelijk. VVD, CDA, PvdA, Leefbaar Rotterdam en DENK hebben het stadsbestuur nu gevraagd wanneer de nieuwe techniek ingevoerd kan worden.

‘’Er moet nu iets gebeuren’’, vinden VVD-raadsleden Dieke van Groningen en Vincent Karremans. ‘’Het is onacceptabel dat een grote groep bestuurders de regels aan hun laars lapt en zo’n veronachtzaming heeft voor de veiligheid van een ander’’, stellen de VVD-raadsleden. Zij worden gesteund door René Segers-Hoogendoorn (CDA), Bart van Drunen (Leefbaar), Dennis Tak (PvdA) en Faouzi Achbar (DENK).

Als voorbeeld van huftergedrag in het Rotterdamse autoverkeer noemen de raadsleden de dood van een 63-jarige Rotterdammer. Die werd eind mei aangereden door een 18-jarige automobilist die onder invloed van lachgas achter het stuur kroop. Na de aanrijding reed hij door.

Naast de geluidsflitsers vragen de raadsleden het stadsbestuur om ook andere technieken te onderzoeken, zoals de ‘’peperdure’’ ANPR-camera’s die voor de milieuzone zijn aangeschaft. Ook een Zweeds voorbeeld, waarbij stalen platen wegzakken in het wegdek als er te hard overheen gereden wordt, is volgens de raadsleden een mogelijk hulpmiddel.